De Bronnenwandeling in Voeren

De bronnenwandeling in het Limburgse Voeren werd in 2012 door Vlaanderen Vakantieland uitgeroepen tot mooiste wandelroute in Vlaanderen. Bijna 10 jaar later is de wandeling nog steeds een pareltje en staat deze route ook bovenaan mijn persoonlijke lijstje met favoriete wandelingen.

bronnenwandeling voeren limburg

De route van de Bronnenwandeling in Voeren

De wandeling van 9 kilometer kan je makkelijk volgen via de knooppunten 60-57-56-55-47-91-48-54-67-66-65-64-63-62-60. Parkeren kan tegenover de kerk in de Sint-Pieterstraat in deelgemeente Sint-Pieters-Voeren. Wanneer je de straat oversteekt en naar rechts (noorden) wandelt kan je na ongeveer 50 meter linksaf het straatje Commanderie inwandelen. Je passeert langs het kasteel Commanderie, een echt icoon in de Voerstreek, en de oudste viskwekerij van België. Wanneer je na de wandeling lekker wil eten, kan je hier trouwens proeven van de lekkerste forelgerechten!

bronnenwandeling voerstreek limburg

Prachtige vergezichten in de Voerstreek

Aangekomen bij knooppunt 60 ga je even links en direct daarna rechtsaf en dan staat je direct een stevig klimmetje te wachten richting knooppunt 57. Maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht op de regio en de commanderie. Boven staat een bankje waar je even kan uitrusten en genieten van het prachtige glooiende landschap dat de Voerstreek zo kenmerkt.

wandelen voeren limburg

Onderweg naar Sint-Martens-Voeren

De route gaat verder langs een smal paadje richting deelgemeente Sint-Martens-Voeren. Onderweg wordt je getrakteerd op meer mooie vergezichten, prachtige vakwerkhuizen en het spoorwegviaduct van Sint-Martens-Voeren. Het viaduct is 23 meter hoog en 250 meter lang en overspant de vallei van de Voer.

viaduct Sint-Martens-Voeren

Wanneer je aankomt in het pittoreske Sint-Martens-Voeren passeer je langs de Sint-Martinuskerk om vervolgens verder te stappen richting knooppunt 54. Hier kan je eventueel iets drinken en proeven van een lekkere Limburgse vlaai bij Bie Katrien.

wandelen voerstreek limburg

Daarna verlaat je weer de bewoonde wereld en wandel je langs de kolenbron via een holle weg richting hoger gelegen gebied. Hier stroomt het water van de bron gewoon over de route. Via De Plank wandel je richting knooppunt 67 terwijl je nog maar eens langs mooie uitkijkpunten passeert. Wat is dit toch een prachtige streek!

Dwars door de Veursvallei

bronnenwandeling voeren limburg

Tussen knooppunt 67 en 66 wandel je door het bosreservaat het Broekbos. Aan de rand van het bos vang je een glimp op van mooie wijngaarden. De route zet zicht verder door de Veursvallei richting het gehucht Veurs. Dit dorpje kenmerkt zich door enkele mooie vakwerkhuizen.

bronnenwandeling voerstreek limburg

Terugweg naar Sint-Pieters-Voeren

Wanneer je knooppunt 62 gepasseerd bent stap je bergafwaarts terug richting het vertrekpunt aan de kerk in Sint-Pieters-Voeren. Vanop het onverharde pad tussen de velden heb je een prachtig zicht op de kerk en de commanderie.   

wandelen voeren limburg

De bronnenwandeling in Voeren samengevat

De bronnenwandeling in Voeren werd destijds terecht uitgeroepen tot de mooiste wandeling van Vlaanderen. De wandeling is ideaal voor natuurliefhebbers die een mooi uitzicht weten te waarderen. De klimmetjes die je hiervoor soms moet doen, neem je er dan met veel plezier bij.

Praktisch:

  • 9 kilometer
  • knooppunten 60-57-56-55-47-91-48-54-67-66-65-64-63-62-60
  • parking tegenover de kerk in Sint-Pieters-Voeren

Samen met de Panoramawandeling in Kluisbergen behoort de Bronnenwandeling in Voeren tot één van mijn favoriete wandelingen in Vlaanderen.

wandelen voerstreek limburg

Meer wandeltips

Ben je fan van deze glooiende regio? Dan ga je het Land van Herve zeker ook interesseren. Deze regio ligt niet ver van Voeren maar wel net over de taalgrens. Tips voor een wandeling rond de abdij van Val-Dieu kan je hier terugvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *