Humor in Hoogstraten

Zoek je nog inspiratie voor een daguitstap met de kinderen? Kies dan eens voor een bijzonder leuke wandeling in Hoogstraten!

Nutteloze borden wandeling

De stad Hoogstraten is – na Ninove – de tweede locatie waar je een nutteloze borden wandeling kan stappen. Mocht je er nog niet van gehoord hebben: dit is een wandeling waarbij je langs verschillende bordjes passeert. De borden zijn niet informatief maar wel humoristisch bedoeld. De wandeling start aan de Sint-Katharinakerk. Gratis parkeren kan in de Dokter Versmissenstraat in Hoogstraten.

nutteloze borden wandeling hoogstraten

Deze humoristische wandelroute is 5,5 kilometer lang en je passeert er langs een vijftigtal nutteloze borden. Het ene bordje vond ik al grappiger dan het andere, maar voor iedereen zit er wel wat leuks tussen denk ik. Het is een tof alternatief voor een normale wandeling. Bovendien is het leuk voor kinderen om de bordjes gewoon nog maar te zoeken.

nutteloze borden wandeling hoogstraten

De nutteloze borden wandeling biedt echter ook heel wat nuttigs. Tijdens de wandeling passeer je namelijk langs verschillende bezienswaardigheden in Hoogstraten. De wandeling start aan de prachtige Sint-Katharinakerk. De kerk van maar liefst 105 meter hoog is hiermee de derde hoogste kerk van België. Je gaat de kerk tijdens de wandeling vaak terugzien in de verte. Neem zeker een een kijkje binnen in dit gigantische gebouw. Je waant je er precies in een museum.

lindendreef hoogstraten sint-katharina kerk

Vervolgens wandel je langs het prachtige Begijnhof dat dateert uit 1380. In de jaren negentig werd het gerestaureerd tot een waar pareltje en in 1998 werd het samen met nog 12 andere Vlaamse begijnhoven door UNESCO erkend als werelderfgoed.   

begijnhof hoogstraten unesco werelderfgoed

Via het noorden verlaat je het centrum van Hoogstraten en kom je in meer landelijke omgeving terecht. Op het meest noordelijke punt van de wandeling passeer je langs de pittoreske kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker.

kapel Onze-Lieve-Vrouw van den Akker hoogstraten

Even verderop wandel je langs de Laermolen die dateert uit de veertiende eeuw. De molen staat aan de brug over de rivier de Mark. De watermolen deed vroeger zelfs dienst als graanmolen of oliemolen. De wandeling gaat verder door de prachtige vallei van de Mark. Vergeet naast de zoektocht naar de bordjes zeker ook niet te genieten van de mooie vergezichten.

laermolen hoogstraten mark rivier natuur wandelen
hoogstraten vallei mark rivier natuur wandelen

De nutteloze borden wandeling gaat ook langs het Gelmelslot, het kasteel van Hoogstraten. Je kan het kasteel helaas niet bezoeken want momenteel is het Penitentiair Schoolcentrum er gevestigd. Het is hiermee de enige strafinrichting in Vlaanderen waar beroepsopleidingen georganiseerd worden voor gedetineerden.

Penitentiair Schoolcentrum hoogstraten kasteel gelmelslot

Via de imposante Lindendreef wandel je terug naar het startpunt van de wandeling. Wanneer je hier aangekomen bent, kan je terecht in één van de vele horecagelegenheden in het centrum. In de hoofdstraat Vrijheid vind je naast het stadhuis ook verschillende andere historische panden terug.

stadhuis hoogstraten vrijheid
kazerne hoogstraten vrijheid

Meer bezienswaardigheden in Hoogstraten

Wortel-Kolonie maakte deel uit van de zeven Koloniën van Weldadigheid. Aan het begin van de negentiende eeuw werden hier mensen in armoede naartoe gestuurd om er aan landbouw te doen of school te lopen. Weeskinderen, landlopers en bedelaars werden er verplicht opgenomen. De koloniën werden gekenmerkt door een drevenstructuur. Dit typische symmetrische landschap zie je nu nog steeds terug. In 2021 werd Wortel-Kolonie door Unesco erkend als werelderfgoed.

wortel-kolonie hoogstraten dreven unesco werelderfgoed wandelen

Het kruispunt aan het bezoekerscentrum De Klapekster was vroeger het centrum van Wortel-Kolonie. Van hieruit starten er ook verschillende wandelingen. Geniet van de bossen en de prachtige dreven. Zeker in de herfst is het er erg mooi!

wortel-kolonie hoogstraten dreven unesco werelderfgoed wandelen
wortel-kolonie hoogstraten dreven unesco werelderfgoed wandeling

In het centrum van Meerle vind je het prachtig gerenoveerde raadhuis terug. Dit monumentale gebouw is een echte blikvanger en is ook beschermd. Wie naar reizen Waes België gekeken heeft, herinnert zich misschien nog wel dat je in Meersel-Dreef het meest noordelijke punt van België terugvindt.

meerle raadhuis hoogstraten

Hoogstraten staat ook bekend omwille van zijn fruitteelt en in het bijzonder de Hoogstraatse aardbeien. Laat het dus smaken bij een bezoek aan deze mooie stad! Meer tips voor een bezoek aan Hoogstraten kan je terugvinden op de website van de stad.

Reacties

  1. […] je langer in de streek en ben je nog niet uitgewandeld? Dan kan ik je de nutteloze borden wandeling in Hoogstraten, het Trappistenpad in Westmalle en de kasteelwandeling in Vorselaar […]

  2. […] Turnhout en Tilburg kan je in de omgeving ook een bezoek brengen aan de abdij van La Trappe, Hoogstraten en de kolonie in […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *