Een herfstweekend in Hastière

Bijna dertig jaar geleden was ik voor het eerst in Hastière op bosklassen met de lagere school. Buiten het feit dat er veel bossen waren, kan ik mij niet veel meer herinneren aan de locatie zelf. Hoog tijd dus om terug te keren.

hastiere namen maas natuur water herfst

Hastière is een Naamse gemeente die in het zuiden grenst aan Frankrijk. De Maas kronkelt dwars door deze prachtige gemeente  en zorgt voor talrijke idyllische plekken aan het water.  Hastière wordt niet voor niets Parel aan de Bovenmaas genoemd.

hastiere namen maas natuur water herfst

Herfstwandeling in Hastière

De prachtige natuur van Hastière leent zich erg goed om mooie wandelingen te maken. Hier vind je een overzicht terug van alle uitgestippelde wandelingen in Hastière. Bij de dienst voor toerisme kan je een wandelkaart kopen.

Zelf maakte ik een wandeling van ongeveer 8 kilometer die start in de deelgemeente Waulsort. Je kan er beperkt parkeren in de Rue de la Gare, de Rue du Charreau of aan de kerk. De wandeling begint met een aanloopstrook van ongeveer één kilometer. Start aan de oever van de Maas en wandel zuidwestwaarts. Via het sluizencomplex kan je naar het eilandje op de Maas wandelen. Wat verderop kan je via de dam de Maas verder oversteken.

hastiere namen maas natuur herfst wandelen

Draai hier linksaf en wandel oostwaarts langs de andere oever van de Maas. Hier start de luswandeling van ongeveer 6 kilometer die aangeduid staat met een groene ruit. Na ongeveer 500 meter langs de Maas gewandeld te hebben zie je aan je rechterkant een ruïne van een villa die men aan het renoveren is. Wanneer je de villa gepasseerd bent zie je aan je rechterkant het bordje “Sentier des Cascatelles” ofwel het pad van de watervallen. 

hastiere namen maas natuur herfst wandelen cascatelles waulsort

Wandel hier naar boven en je hoort onmiddellijk het water stromen. De route loopt bergop langs verschillende kleinere watervallen. Vergeet niet even halt te houden en te genieten van deze prachtige natuur. Vanaf hier staat de route erg goed aangegeven met talrijke bordjes met een groene ruit. Wanneer je de watervallen achter je laat, volgt een erg steile klim.

hastiere namen maas natuur herfst wandelen

De wandeling gaat eigenlijk constant op en neer. Veel vlakke stukken zijn er niet, behalve dan wanneer je langs de Maas wandelt. Pittige klimmetjes wisselen zich regelmatig af met afdalingen. Pas goed op dat je niet  uitglijdt bij het afdalen! Stevige wandelschoenen zijn geen overbodige luxe voor deze wandeling. 

hastiere namen maas natuur herfst wandelen

De route gaat bijna volledig door het bos. Op de hoger gelegen plekken passeer je langs enkele mooie uitkijkpunten op de Maas en het dorpje Waulsort. Vervolgens daal je terug af richting de Maas waar je aankomt in de haven van Waulsort. Hier kan je picknicken langs het water en heb je een mooi zicht op Waulsort.

hastiere namen maas natuur herfst wandelen waulsort

Als je de wandeling wat wil inkorten kan je hier eventueel het overzetveer nemen en de Maas zo oversteken naar Waulsort. Hier vaart de laatste veerman van Wallonië de Maas over. Een bijzondere ervaring dus! Kijk wel even na of het veer wel vaart. Indien niet, wandel dan langs de Maas terug richting de dam en via het eilandje in de Maas kan je de rivier terug oversteken.

hastiere namen maas natuur herfst wandelen waulsort overzetveer

Wanneer je terug aangekomen bent in Waulsort, neem dan zeker even de tijd om het dorpje zelf te bekijken. Honderd jaar geleden was dit een bruisend dorp. Door de idyllische ligging aan het water was het een erg populaire vakantiebestemming voor de beau monde. Riante villa’s en hotels doken op langs de oevers van de Maas. Sommige gebouwen zijn erg mooi bewaard gebleven en herinneren nog aan deze belle époque periode. Andere gebouwen staan er dan weer vervallen bij. Waulsort is een dorp van grote tegenstellingen geworden.

hastiere namen maas natuur herfst wandelen waulsort

Kasteel van Freÿr

hastiere namen maas kasteel freyr tuinen

In het noorden van Hastière ligt het bekende kasteel van Freÿr. Dit renaissancekasteel bevindt zich op een unieke ligging op de linkeroever van de Maas met aan de overkant steile rotsen die erg geliefd zijn bij bergbeklimmers. Durf jij het aan?

hastiere namen maas kasteel freyr tuinen

Het kasteel van Freÿr dateert uit de zestiende eeuw fungeerde vroeger als zomerresidentie van de hertogen van Beaufort-Spontin en kende door de jaren heen veel adellijke bezoekers. Ook jij kan een bezoek brengen aan het kasteel en de imposante tuinen die geklasseerd zijn als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.

hastiere namen maas kasteel freyr tuinen

Het bijzondere interieur met behoud van authentiek meubilair, muurschilderingen, plafondfresco’s en rococo kapel zijn erg speciaal om te zien. De indrukwekkende Franse tuinen met driehonderd jaar oude sinaasappelbomen, kilometerslange doolhoven van hagen, diverse waterpartijen en een paviljoen in rococo stijl zijn een echte blikvanger.

hastiere namen maas kasteel freyr tuinen

Andere bezienswaardigheden in Hastière

De abdijkerk van Hastière-par-Delà dateert al uit de elfde eeuw toen monniken uit Ierland er een Benedictijnerabdij stichtten. Momenteel is het één van de mooiste Romaanse monumenten in België. Zelf vond ik de buitenkant mooier dan de binnenkant. In Hastière kan je ook een bezoek brengen aan de grotten van Pont d’Arcole. Meer bezienswaardigheden in Hastière kan je terugvinden op de website van de gemeente.

hastiere namen maas adbij maas romaans

Uniek overnachten in Hastière

hastiere kasteel uniek overnachten

Hotel Les Sorbiers is gevestigd in een kasteel langs de oevers van de Maas in het zuiden van Hastière. Je kan er uniek overnachten in een prachtig decor met zicht op het water. Deze locatie is ideaal voor natuurliefhebbers want het kasteeldomein is echt een oase van rust. Je kan er gewoon een wandeling maken op het domein dus ver hoef je het daar niet te zoeken.   

hastiere kasteel origineel overnachten

In de omgeving van Hastière

Ten noordoosten van Hastière ligt Dinant, goed voor een leuke daguitstap. De stad is misschien niet de meest populaire citytrip bestemming in België, maar heeft toch heel wat te bieden. Zo kan je met de kabelbaan een bezoek brengen aan de citadel. Daarnaast zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de grot La Merveilleuse, de Collegiale kerk Onze-Lieve-Vrouw van Dinant en het Leffe museum.

Ook het park van Furfooz is een absolute aanrader. Dit natuurgebied aan de Lesse is maar liefst 50 hectare groot. Naast de prachtige natuur kan je er ook geologische en archeologische pareltjes bewonderen. Tijdens een goed bewegwijzerde wandeling van vier kilometer passeer je langs indrukwekkende uitkijkpunten, spelonken en grotten.

furfooz dinant natuur wandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *