Het natuurgebied Demerbroeken ligt in het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem. De Vlaamse schrijver Ernest Claes, bekend van onder andere “De Witte”, deed hier zijn inspiratie op. Dit gebied wou ik dus ook wel eens gaan ontdekken.
Demerbroekenwandeling
De Demerbroekenwandeling is 9,4 kilometer lang en gaat langs de wandelknooppunten 143 – 175 – 298 – 60 – 61 – 246 – 374 – 208 – 134 – 135 – 341 – 141 – 344 – 396 – 59 – 143. De route is grotendeels onverhard en ligt tussen de dorpen Testelt en Zichem.
Vlakbij knooppunt 143 kan je gratis parkeren aan de Sint-Pieterskerk (Dorp 31 – 3272 Scherpenheuvel-Zichem). Deze route kan je ook makkelijk met het openbaar vervoer bereiken want het station van Testelt ligt op amper 300 meter van knooppunt 143.
Aan het begin van de wandelroute passeer je langs de Sint-Jozefkapel. Daarna gaat de route flink omhoog maar je wordt wel beloond met een mooi uitzicht. Het eerste deel van de wandeling gaat door bosgebied.
Na knooppunt 175 wordt het landschap helemaal anders. Open vlaktes domineren nu de wandelroute. Je passeert enkele vijvers en een deel van de wandeling gaat door een begrazingszone waar runderen het gebied onderhouden. Je kan ze in alle stilte bewonderen vanop afstand. Bij warm weer verschuilen ze zich vaak in de schaduw van bomen en struiken.
Daarna wandel je langs het riviertje de Hulpe dat je volgt tot in Zichem. Tussen knooppunt 60 en 61 kan je even een ommetje maken richting een vogelkijkhut.
Wanneer je aangekomen bent aan knooppunt 61 kom je terug in de bewoonde wereld terecht en draai je rechts de Ernest Claesstraat in. Geïnteresseerden kunnen ook even 200 meter naar links wandelen tot aan Huize Ernest Claes, een hoeve waar Ernest Claes opgroeide en die nu ingericht is als museum.
Via het station van Zichem gaat de wandelroute verder richting de Demer. Aan knooppunt 134 vind je de bekende Maagdentoren terug. Deze donjon werd in 1383 gebouwd in opdracht van Reinier II van Schoonvorst, de heer van Zichem. De woontoren stond op het kasteeldomein van de heer van Zichem en was het symbool van status en rijkdom. Op de verschillende informatieborden kan je meer verhalen lezen over de toren.
In 2006 stortte de Maagdentoren nog gedeeltelijk in maar na een grondige renovatie is de toren toegankelijk gemaakt voor het publiek via trappen. Je kan helemaal tot boven gaan en genieten van een mooi uitzicht op de streek.
Vervolgens gaat de wandeling verder richting de markt van Zichem. De route is hier ongeveer halverwege dus ideaal om even iets te drinken of eten in één van de horecazaken. Via de Sint-Eustachiuskerk wandel je terug richting de Demer. Aan knooppunt 341 zie je nog een oude watermolen. Het lijkt wel een schilderijtje.
De wandelroute gaat vervolgens voor een groot deel langs de Demer helemaal terug tot in Testelt. Wanneer je weer aangekomen bent in het dorp steek je de Demer over. Vanop de brug zie je in de verte de statige villa Ter Wolf met ernaast een watermolen uit de zeventiende eeuw. Daarna gaat de route terug naar het startpunt.
In de omgeving van Scherpenheuvel
Scherpenheuvel is het meest bekende bedevaartsoord van België. De Basiliek van Scherpenheuvel werd ingewijd in 1627 en is hiermee de oudste koepelkerk van de Lage Landen. De koepel is versierd met 298 zevenpuntige vergulde sterren.
Ook de abdij van Averbode en het nabijgelegen natuurgebied Averbode Bos en Heide is een aanrader in de streek. Daarnaast kan ik je ook een bezoek aan het gezellige stadje Diest aanraden.