Oranjewandeling in Diest

Diest is een gezellig stadje in Vlaams-Brabant waarvan de geschiedenis al teruggaat van ver voor het ontstaan van België. Men zegt wel eens dat de inwoners van Diest oranje bloed hebben. Gedurende drie eeuwen was Diest namelijk in het bezit van het Huis Oranje-Nassau. De eerste Oranje die zich in Diest vestigde was Filips Willem, de zoon van Willem van Oranje. Veel plaatsen in Diest herinneringen nog steeds aan de Prinsen van Oranje en graven van Nassau. Wist je dat het Nederlandse staatshoofd nog steeds baron of barones van Diest is?

Oranjewandeling in Diest

De Oranjewandeling in Diest is 5,1 kilometer lang. Het is een luswandeling waar je dus op elke gewenste plek kan instappen. Kom je met de trein naar Diest, dan kan je na 500 meter wandelen aansluiten op de wandelroute. Wanneer je met de auto komt kan je gratis parkeren aan de Citadel van Diest die bereikbaar is via de Leuvensestraat. De Oranjewandeling staat goed aangegeven in wijzerzin met zeshoekige bordjes. Hier kan je ook de wandelroute downloaden.

oranjewandeling diest oranje wandelpad

Wandel vanaf de parking even terug door het poortgebouw waar je zonet binnengereden bent. Net na de stadspoort kan je rechtsaf een onverhard pad inwandelen. Het bosrijke gebied rond de Citadel was vroeger een verdedigingsgordel. Tijdens de Middeleeuwen was Diest een versterkte stad omringd door stadswallen. Een deel van de stadswallen en vestingwerken zijn bewaard gebleven en kan je tijdens deze wandeling bewonderen.

oranjewandeling diest oranje wandelpad citadel
oranjewandeling diest oranje wandelpad citadel

Wanneer je het groenste gedeelte van deze wandeling achter je laat, kom je langs de Demer aan. Je steekt het water enkele keren over via bruggetjes. Hier zie je ook enkele historische huizen zoals De Bleek, een voormalige blekerij waar vroeger linnen gebleekt werd. Na een passage langs de Kaai wandel je langs twee bijzondere historische gebouwen.

oranjewandeling diest oranje wandelpad de bleek demer

Eerst wandel je langs het Refugehuis van de abdij van Averbode, een complex uit de zestiende eeuw. Hier zochten de Norbertijnen van Averbode hun toevlucht in tijden van onrust. Het gebouw is vandaag de dag in privébezit en dus niet te bezoeken.

oranjewandeling diest oranje wandelpad refugehuis averbode

Daarna gaat de route langs Het Spijker, het Refugehuis van Tongerlo. In dit gebouw is momenteel een hotel gevestigd waar je op het authentieke locatie kan overnachten in Diest. Neem zeker een kijkje op het binnenplein aan de ingang van het hotel.

oranjewandeling diest oranje wandelpad refugehuis tongerlo hotel diest

Vervolgens wandel je dwars door het Park Cerckel. Geniet hier even op een bankje van het zicht op het romantische bruggetje. Daarna kom je aan de parking van het AZ Diest. Omwille van bouwwerken moet je hier een korte omleiding volgen langs de Oude Tramweg. De omleidingsbordjes wijzen je de juiste richting uit.

oranjewandeling diest oranje wandelpad park cerckel

Wel jammer dat je nu niet langs het vlonderpad tegenover de Ezeldijkmolen passeert. Vanaf de Schaffensestraat kan je wel even terugwandelen op het vlonderpad. De Ezeldijkmolen ligt aan een aftakking van de Demer. De molen werd midden zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Willem van Oranje.

oranjewandeling diest oranje wandelpad vlonderpad
oranjewandeling diest oranje wandelpad ezeldijkmolen demer

Op de hoek van de Onze-Lieve-Vrouwekerk draai je linksaf richting het Begijnhof. Het Begijnhof van Diest werd gesticht in 1253. De witte begijnhofkerk werd opgetrokken in de dertiende en veertiende eeuw. De prachtige begijnhofpoort en de meeste huisjes die je er nu nog terugvindt dateren uit de zeventiende en achttiende eeuw. Het Begijnhof werd erkend als UNESCO werelderfgoed. Geniet van een rustgevende wandeling door de straatjes van het Begijnhof en breng een bezoekje aan De Kapel voor een hapje of drankje.

oranjewandeling diest oranje wandelpad begijnhof unesco
oranjewandeling diest oranje wandelpad begijnhofkerk unesco

Nadien gaat de Oranjewandeling verder langs het Warandepark dat op een beboste heuvel ligt. Tot 1512 stond hier een burcht en nadien werd het gebruikt als jachtterrein door de familie van Oranje. Draai je zeker even om wanneer je het park uitwandelt. De indrukwekkende Warandepoort is versierd met wapens van de Oranjesteden Diest, Breda, Dillenburg en Orange. Boven op de poort staan vier beelden die afkomstig zijn van het Brusselse Noordstation dat in 1956 gesloopt werd.  

oranjewandeling diest oranje wandelpad warandepark poort

Wanneer je het Warandepark uitstap zie je aan je linkerzijde het Hof van Nassau. Dit historische gebouw was vroeger de verblijfplaats van de Heren van Diest. Vervolgens gaat de wandelroute langs de Sint-Barbarakerk. Wanneer je aankomt op het kruispunt van de Guido Gezellestraat en de Felix Moonsstraat zie je twee bijzondere Middeleeuwse hoekhuizen: De Fortuyn en Het Dambord.  

oranjewandeling diest oranje wandelpad fortuyn
oranjewandeling diest oranje wandelpad dambord

Even verderop kom je aan de Romaanse Sint-Sulpitiuskerk. Je kan gratis een bezoek brengen aan de kerk met schatkamers en grafsteen van prins Filips Willem van Oranje en het museum voor Religieuze kunst.

oranjewandeling diest oranje wandelpad sint-sulpitiuskerk
oranjewandeling diest oranje wandelpad sint-sulpitiuskerk
oranjewandeling diest oranje wandelpad sint-sulpitiuskerk

Vervolgens kom je aan de Grote Markt van Diest, een gezellig plein met veel horecazaken waar je nog gevels uit de zeventiende en achttiende eeuw kan bewonderen. Ook het neoclassicistische stadhuis is een echte blikvanger. In de kelders van het stadhuis kan je een bezoek brengen aan het Stadsmuseum de Hofstadt. Hier kom je alles te weten over de geschiedenis van de stad.

oranjewandeling diest oranje wandelpad stadhuis grote markt

Wanneer je de Grote Markt achter je laat, stap je via de Allerheiligenberg een trap omhoog richting de parking op de Citadel. Vergeet zeker niet even om te kijken voor een mooi uitzicht op de stad.

oranjewandeling diest oranje wandelpad  stadswandeling
oranjewandeling diest oranje wandelpad stadswandeling

Cafés en restaurants in Diest

Halverwege de wandeling kan je iets eten of drinken in De Kapel in het begijnhof.

oranjewandeling diest oranje wandelpad de kapel begijnhof eten en drinken diest

Op de Grote Markt van Diest heb je volop keuze tussen de verschillende horecazaken waar je iets kan eten en drinken.

Overnachten in Diest

Wil je graag wat langer in Diest of omgeving verblijven, dan kan je helemaal in het teken van deze wandeling logeren in het Oranje City Hotel. Het hotel is gevestigd in het voormalige Refugehuis van Tongerlo in het hartje van Diest. Het elegante hotel is ondergebracht in een zestiende-eeuws gebouw en je kan er logeren in authentieke kamers. Het is een ideale locatie om te overnachten in Diest in een unieke setting.

overnachten diest hotel

Wat te doen in de omgeving van Diest

Wanneer je langer in de regio verblijft, breng dan zeker een bezoek aan Averbode Bos en Heide of kies voor de Demerbroekenwandeling in Scherpenheuvel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *