Wandelen in Averbode Bos en Heide

Averbode is een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Scherpenheuvel-Zichem. Je kent het misschien wel van de abdij en de “Lekdreef”. In de omgeving van de abdij is het erg mooi om te wandelen in het natuurgebied Averbode Bos en Heide. Het ganse jaar door kan je er mooie natuurwandelingen maken maar op twee momenten doorheen het jaar is het er nóg mooier dan anders: tijdens de herfst wanneer de bossen een oranjerode gloed krijgen en in de zomer wanneer de heide prachtig paars kleurt van ongeveer half augustus tot half september.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen

Norbertijnenwandeling in Averbode

Aan het begin van de herfst maakte ik er de Norbertijnenwandeling. Deze wandeling van 9,3 kilometer start aan het abdijcafé Het Moment en gaat via de wandelknooppunten 96 – 91 – 104 – 286 – 144 – 384 – 107 – 98 – 100 – 85 – 86 – 75 – 274 – 76 – 87 – 90 – 100 – 96. Je kan gratis parkeren op de parking aan de Herseltsebaan 2 in Averbode. Steek de Herseltsebaan te voet over en wandel richting knooppunt 96 om de route te starten.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandeling

Je ontdekt onmiddellijk van waar het natuurgebied zijn naam haalt. Bossen en uitgestrekte heidegebieden wisselen mekaar af. Ik zet deze wandeling alvast in mijn agenda voor volgend jaar wanneer de heide op zijn mooist staat! De wandeling is bijna volledig onverhard en de hoogteverschillen vallen vrij goed mee. Enkel rond knooppunt 144 en 384 krijg je met enkele kuitenbijters te maken.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelroute

De wandelroute loopt eigenlijk in twee lussen die samenkomen op knooppunt 100, waar zich de ingang van de abdij bevindt. Wanneer je na knooppunt 98 de Herseltsebaan terug oversteekt, heb je de keuze om direct richting knooppunt 100 te wandelen en met de tweede lus verder te gaan.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen

Wil je liever even pauzeren, wandel dan terug richting de parking van waar je naar het abdijcafé Het Moment kan stappen. Hier kan je niet enkel iets drinken, maar ook iets eten. Bij mooi weer is het goed vertoeven op het terras met uitzicht op de abdij. Binnen in het sfeervol ingerichte gebouw is het uiteraard ook gezellig om even een pauze te nemen.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen moment
adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen  moment

Knooppunt 100 ligt aan het poortgebouw van de abdij van Averbode. Neem zeker de tijd om hier even een kijkje te gaan nemen. Op het binnenplein kan je de prachtige gebouwen van de Norbertijnenabdij bewonderen. De spiegelvijver maakt het plaatje helemaal compleet. Ook de abdijkerk is zeker een bezoekje waard wanneer deze open is.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandeling
adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelroute

De wandeling gaat vervolgens verder richting knooppunt 85. Ook deze tweede lus is een afwisseling van mooie bossen en heidegebieden. Tussen knooppunt 274 en 76 wandel je een stuk over een vlonderpad. Hier kwam ik een hele kudde schapen tegen die mee instaan voor het beheer van het natuurgebied.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen

Daarna ging de route verder via prachtige dreven tot je weer aan de abdij komt. Net voor je weer aan knooppunt 100 aangekomen bent passeer je de bekende “Lekdreef” waar er bij mooi weer heel wat ijsjes gegeten worden.

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen lekdreef ijsje
adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandeling  moment

Wandel daarna terug richting de parking. Om de wandeling goed te eindigen kan je terecht in het abdijcafé Het Moment waar je onder andere kan proeven van huisgebrouwen bier, abdijkaas, abdijbrood, speculaas of peperkoek. Neem je graag wat streekproducten mee naar huis? Ga dan zeker langs in de abdijwinkel. Smakelijk!

adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelen herfst paddenstoel

De Norbertijnenwandeling samengevat

  • Wandelroute: 9,2 kilometer via de wandelknooppunten 96 – 91 – 104 – 286 – 144 – 384 – 107 – 98 – 100 – 85 – 86 – 75 – 274 – 76 – 87 – 90 – 100 – 96
  • Parking: Herseltsebaan 2 in Averbode
  • Eten en drinken: Adbijcafé Het Moment (naast de parking)
  • Kaart: hier kan je de wandelkaart downloaden
adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandeling
adbij averbode bos en heide vlaams-brabant wandelroute

Wat te doen in de omgeving van Averbode

Verblijf je langer in de regio en ben je op zoek naar meer wandeltips? Kijk dan zeker even naar deze wandeling in Westerlo of de Demerbroekenwandeling in Scherpenheuvel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *