Wat te doen tijdens een citytrip in Namen

Namen is de hoofdstad van Wallonië. De stad is niet erg groot, maar wel ideaal voor een citytrip. De geschiedenis van Namen gaat al ver terug in de geschiedenis, zelfs tot in de Steentijd. De samenvloeiing van de Samber in de Maas was namelijk een strategisch goede locatie om zich te vestigen. Op het hoger gelegen gebied tussen de twee rivieren bouwde men eerst een burcht die nu uitgegroeid is tot de bekende Citadel. Op de linkeroever van de Samber ontstond later de stad Namen.  

Vervoer naar Namen

Namen kan je makkelijk bereiken met het openbaar vervoer. Het station van Namen ligt ten noorden van het centrum van de stad. Kom je met de wagen naar Namen? Kijk dan hier even voor de mogelijkheden om te parkeren in Namen. Zelf koos ik ervoor om te parkeren op de Citadel. Je kan er namelijk op verschillende plekken gratis parkeren: op de Esplanade, aan Terra Nova of langs de Route Merveilleuse.

Stadswandeling in Namen

Deze stadswandeling in Namen brengt je langs de mooiste plekjes en leukste bezienswaardigheden in de stad. De route is ongeveer 4 kilometer lang en het startpunt ligt op de Citadel. Op het einde keer je met de kabelbaan terug naar het beginpunt. Terugwandelen kan uiteraard ook, maar de kabelbaan is echt wel een ervaring op zich.

Aan de Esplanade ligt het Théâtre de Verdure. Het is een groot openluchttheater waar culturele evenementen plaatsvinden. Aan de overkant van het grote plein ligt Le Pavillon, een tentoonstellings-, experimenteer- en innovatiecentrum gewijd aan digitale cultuur.

Wandel van hieruit richting het bezoekerscentrum Terra Nova. In deze voormalige militaire kazerne is het bezoekerscentrum gehuisvest. Hier kom je via een audiotour alles te weten over de geschiedenis van de stad en de belangrijke rol die de Citadel hierin gespeeld heeft. Trek minstens één uur uit voor een bezoek.

Een bezoek aan de ondergrondse gangen van de Citadel van Namen is zeker een meerwaarde.  Een gids loodst je door een wirwar aan gangen tot 22 meter onder de grond. Je komt te weten hoe de gangen er gegraven zijn en krijgt boeiende verhalen te horen zodat je je beter kan voorstellen hoe het er vroeger aan toe ging. De 3D animaties die getoond worden zijn een leuke extra. De rondleiding duurt een klein anderhalf uur.

Daarnaast kan je vanuit Terra Nova ook een rit met een toeristentreintje maken. Misschien leuk om met kleine kinderen te doen, maar ik trok toch liever te voet op verkenning op de Citadel. In het bezoekerscentrum is ook een zelfbedieningsrestaurant aanwezig.

Na het bezoek aan Terra Nova daalde ik de Citadel te voet af richting het centrum van Namen. Onderweg kom je langs het kunstwerk Searching for Utopia, een gigantische gouden schildpad. Deze schildpad is het broertje van het exemplaar dat je misschien al wel eens gezien hebt in Nieuwpoort.

Beneden kom je aan op L’Espace Confluence. Op dit plein zie je in grote letters Namur met op de achtergrond de Citadel. Ideaal voor een fotomomentje. In het rode gebouw op de achtergrond zetelt nu het Waals Parlement. Aan de oevers van de Maas zie je verschillende boten waarmee je een toeristische tocht kan gaan maken over het water.

Steek vervolgens de Samber over via de brug Pont du Musée. Vanop de brug zie je aan je rechterkant het mooie rode gebouw Halle al’Chair, een archeologisch museum. Het moderne architecturale pareltje ernaast is Le Delta, het cultuurhuis van Namen.

Wanneer je het centrum verder ingaat kom je uit op het Place d’Armes. Aan de noordzijde van het plein zie je La Bourse, een prachtig historisch gebouw uit 1932. Deze voormalige handelsbeurs herbergt vandaag de dag het Congrescentrum van Namen.

Aan de rechterzijde van de hoofdingang van Le Bourse zie je tegen de muur een bronzen bas-reliëf van Kuifje en Kapitein Haddock. Links van de hoofdingang zie je de bronzen beelden van de twee cartoonfiguren Djoseph en Francwès samen met hun twee slakken.

Wandel door het poortgebouw verder richting het belfort van Namen, ook wel de Tour Saint-Jacques genoemd. De toren werd rond 1388 gebouwd als onderdeel van de stadswallen rond de stad. In 1746 werd de toren in gebruik genomen als belfort. In 1999 werd het belfort door Unesco geklasseerd als werelderfgoed.

Achter het belfort ligt het Place du Théâtre. Aan dit plein zie het je Koninklijk theater van Namen. Het is één van de mooiste theaters in Italiaanse stijl in Europa. Echt een aanrader om een concert bij te wonen dus wanneer je in Namen verblijft.

Vervolgens gaat de wandelroute richting L’Eglise Saint-Loup. Deze kerk werd gebouwd tussen 1621 en 1645 en is één van de belangrijkste barokkerken van België. Momenteel is ze niet toegankelijk wegens renovatiewerken, maar je kan wel door de glazen wand naar binnen kijken.

Even verderop kom je aan de Saint-Aubain kathedraal. Het is de hoofdkerk van het bisdom Namen en werd ingewijd in 1772. De kathedraal werd heropgebouwd omdat de vorige verwoest werd door overstromingen in 1740.

De wandeling gaat daarna zuidwaarts verder tot aan de Samber. Je wandelt langs de oevers van de rivier tot aan de kabelbaan. Hier is de wandeling ten einde en kan je terug naar het beginpunt via de Téléphérique de Namur.

De vernieuwde kabelbaan opende in 2021 zijn deuren en nu kan je dus weer met een gondel naar de Citadel. Het zijn telkens drie gondels na mekaar dus voor het mooiste uitzicht stap je best in de eerste of de laatste gondel. Halverwege houden de gondels even halt, ideaal om wat foto’s te maken.

Eten en drinken in Namen

Wanneer je met de kabelbaan terug boven op de Citadel bent, zie je aan de overkant restaurant Le Panorama. Zoals de naam het al zegt heb je hier een prachtig panoramisch uitzicht. Op het terras is het echt heerlijk bij mooi weer. Hier kom je direct in vakantiesfeer terecht. Geniet ervan!  

Overnachten in Namen

Er zijn verschillende bed and breakfasts en hotels in Namen, maar de meest bijzondere is ongetwijfeld het Château de Namur.  Dit kasteelhotel ligt bovenop de Citadelheuvel. Het is dus een bijzondere accommodatie die op een unieke locatie ligt. Er is een gastronomisch restaurant aanwezig waar je je culinair kan laten verwennen.  

Wat te doen in de omgeving

Hier kan je een overzicht terugvinden van de plaatsen die ik al bezocht heb in de provincie Namen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *