Liberation Garden in Leopoldsburg

Wist je dat de omgeving rond Leopoldsburg ook wel de Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog genoemd wordt? Niet zo bekend als de Westhoek misschien, maar de regio speelde ook een belangrijke rol tijdens de oorlogsperiode. Het Kamp van Beverlo, een militair domein in Leopoldsburg, was hierbij een erg belangrijke locatie. Het werd in 1940 ingenomen door de Duitse bezetter. Tienduizenden Duitse soldaten werden hier opgeleid. Daarnaast werden er ook veel verzetsstrijders opgesloten.

De voormalige residentie van de Commandant van de Genie staat omwille van zijn Oosterse stijl beter bekend als het Chinees Paviljoen. In dit bijzondere gebouw opende in 2023 de erfgoedsite Liberation Garden. Het is geen traditioneel oorlogsmuseum zoals je zal merken.     

liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Liberation Garden bezoeken

In een traditioneel oorlogsmuseum krijg je veel feiten, geschiedenis, wapens of techniek te zien. Liberation Garden daarentegen legt de nadruk op gewone mensen in buitengewone omstandigheden. Je krijgt er moedige getuigenissen te zien van mensen die er destijds zelf bij waren. Zoiets komt echt binnen…

liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Daarnaast worden figuren tot leven gebracht die elk hun kant van het verhaal vertellen: van een Duitse soldaat, een Amerikaanse piloot, een verzetsstrijdster, een kind tot een verpleegster en een chirurg. Hierdoor stap je echt in hun schoenen waardoor het eerder een belevenis is dan een gewoon museum.

liberation garden leopoldsburg oorlog museum
liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Zo kan je bijvoorbeeld plaatsnemen in een schuilkelder waar je zelf kan ondervinden hoe het er aan toe gegaan moet hebben. Je krijgt ook de kans om via een virtual-reality bril achter het stuur van een Spitfire te kruipen. Vanuit het jachtvliegtuig zie je tientallen vliegtuigen naast je vliegen. Ook maak je een duikvlucht om een doelwit uit te schakelen. Echt een bijzondere ervaring!

liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Je ontdekt er ook het verhaal van operatie Market Garden waarnaar het museum vernoemd werd. Deze operatie was één van de grootste geallieerde bevrijdingsoperaties uit de Tweede Wereldoorlog en vond plaats in september 1944. Het doel was om de bruggen over de Maas en de Rijn in handen te krijgen en zo de oorlog te beëindigen voor de kerstperiode.

liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Samengevat kan ik zeggen dat Liberation Garden geen standaard oorlogsmuseum is. De verhalen die verteld worden en de belevenissen die aangeboden worden dankzij moderne technologie, zorgen ervoor dat alles echt binnenkomt. Een aanrader dus wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Wereldoorlog 2.

De openingsuren van het museum kan je terugvinden op de website van Liberation Garden.

liberation garden leopoldsburg oorlog museum

Liberation Garden bereiken

Als je met de wagen komt, dan kan je parkeren op de gratis parking tegenover de ingang aan de Kon. Louisa-Marialaan 2 in 3970 Leopoldsburg. Het museum is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer want het station van Leopoldsburg ligt op één kilometer wandelen van Liberation Garden.

In de omgeving van Leopoldsburg

Naast het museum ligt een Belgische en Britse oorlogsbegraafplaats die je kan bezoeken. Op ongeveer 10 kilometer bevindt zich een indrukwekkende Duitse Militaire begraafplaats. Hier kregen 39.111 Duitse soldaten hun laatste rustplaats. Het is hiermee één van de grootste oorlogsbegraafplaatsen uit de streek. Het adres van deze locatie is Dodenveldstraat 30 in 3920 Lommel.

Duitse Militaire begraafplaats in Lommel
Duitse Militaire begraafplaats in Lommel

Wil je graag gaan wandelen of fietsen in de regio? Dan kan ik je Bosland aanbevelen. De iconische fietsbrug Fietsen door de bomen in het Pijnven in Hechtel-Eksel is een erg populaire trekpleister. Maar ook de Reus van Bosland, de uitkijktoren in natuurgebied de Sahara in Lommel, is zeker een bezoek waard. Hier lees je al mijn tips voor een bezoek aan Lommel.

Fietsen door de bomen bosland limburg
Fietsen door de bomen
Uitkijktoren Sahara in Lommel bosland limburg
Uitkijktoren Sahara in Lommel

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om te overnachten in Leopoldsburg en omgeving zodat je er gerust een weekend of een langer verblijf van kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *