De afgelopen week bracht ik enkele dagen door in de Condroz, één van de meest onderschatte regio’s van België. De streek kenmerkt zich door een prachtig glooiend en uitgestrekt landschap. In deze dunbevolkte regio staat de natuur vaak nog centraal. De vele gele koolzaadvelden die nu in bloei stonden maakten het nog extra mooi vond ik.
De mooiste dorpen van Wallonië
Maar liefst 7 van de 30 mooiste dorpen van Wallonië bevinden zich in de Condroz regio: Celles, Chardeneux, Crupet, Falaën, Mozet, Sosoye en Thon-Samson. Zelf was ik het meest gecharmeerd door Falaën, Sosoye en Mozet.
Falaën is een deelgemeente van Onhaye. Het dorpje kenmerkt zich door enkele mooie kalkstenen huizen, wat een typische bouwstijl is in de Condroz. De Sint-Légerkerk staat centraal op het dorpspleintje. Op wandelafstand van de kerk ligt de kasteelhoeve, een beschermd monument uit de zeventiende eeuw.
De ruïnes van Montaigle zijn wellicht de meest populaire trekpleister van Falaën. De restanten van deze Middeleeuwse vesting ligt hoog boven op een rots aan de samenvloeiing van de Molignée en de Flavion.
In het voormalige stationsgebouw van Falaën is nu het restaurant L’Artiste ondergebracht. Vanaf het station kan je de vallei van de rivier de Molignée op een bijzondere manier verkennen via railbikes. Met deze railbikes fiets je over de oude spoorweg die door de vallei slingert.
Sosoye is een deelgemeente van Anhée en ligt ook in de vallei van de Molignée. Dit pittoreske dorpje is opgetrokken uit kalksteen met enkele prachtige authentieke huizen. De beschermde Geboortekerk staat centraal met achterliggend een tiendenschuur uit de zeventiende eeuw. Vanaf het dorpspleintje zie je in de verte de berg van Ranzinelle opduiken.
Mozet is een dorpje dat behoort tot de Naamse gemeente Gesves. De Sint-Lambertuskerk ligt op een heuvel in het centrum en zie je dus van ver liggen. Vanop de heuvel duikt de imposante Royerhoeve en een prachtig gerenoveerde boerderij op. In de dorpskern zelf zie je verschillende schattige huisjes uit natuursteen. Net buiten het centrum bevindt zich het kasteel van Mozet dat goed verscholen ligt in het groen.
Op kastelenjacht in de Condroz
De Condroz regio is tientallen kastelen rijk, het ene al imposanter dan het andere. Het meest bekende is ongetwijfeld het kasteel van Walzin in Dinant. Dit neogotische kasteel bevindt zich op een unieke ligging op een steile rots hoog boven de oevers van de Lesse. Misschien heb je het al wel eens tegengekomen tijdens een kayaktocht?
Maar ook het sprookjesachtige kasteel van Vêves in Houyet moet zeker niet onderdoen. Dit Middeleeuws kasteel kan je zelfs bezoeken zodat je meer te weten kan komen over de eeuwenoude geschiedenis van dit prachtige gebouw. Wandelliefhebbers kunnen kiezen voor een pittige wandeling tussen het kasteel van Vêves en Walzin van ongeveer 15 kilometer.
Deze kastelen in de Condroz vond ik zelf ook nog de moeite waard:
- – kasteel van Bioul in Anhée
- – kasteel van Haversin in Ciney, ook wel Château Jaune genoemd omwille van zijn gele kleur
- – kasteel van Faulx-les-Tombes in Gesves
- – kasteel van Leignon in Ciney, beter gekend als het Château des milles fenêtres omwille van zijn vele ramen
- – kasteel van Crupet in Assesse
- – kasteel van Courrière in Assesse
- – kasteel van Chevetogne in het provinciaal domein van Chevetogne in Ciney
- – kasteel van Goyet in Gesves
Ben je ook zo’n fan van kastelen? Check dan deze andere kastelen in België en omliggende landen.
Park van Furfooz
Het park van Furfooz is een 50 hectare groot natuurreservaat aan de Lesse in Dinant. Je kan er niet alleen het natuurlijk erfgoed bewonderen, maar ook enkele archeologische en geologische pareltjes.
Een uitgestippelde wandeling van ongeveer 4 kilometer leidt je langs prachtige uitkijkpunten op de Lessevallei, adembenemende rotspartijen, de resten van een Romeins fort en enkele grotten die in de prehistorie bewoond werden.
Halverwege mag een tussenstop bij La Flobette zeker niet ontbreken. Dit is een café dat zich langs de oevers van de Lesse bevindt. Echt een idyllische locatie om even tot rust te komen!
Halte Royale d’Ardenne
In 1874 liet koning Leopold II het Château Royal d’Ardenne bouwen in Houyet. Het kasteeldomein werd omgebouwd tot een luxueus hotel in de hoop koningen en de rijken der aarde naar België te lokken. Er werd zelfs een nieuw treinstation gebouwd om de locatie te bereiken, de Halte Royale d’Ardenne.
Tot aan de Tweede Wereldoorlog beleefde het hotel gouden tijden. Nadat het hotel zodanig beschadigd werd in de oorlog sloot het in 1950 de deuren. Na een verwoestende brand werd het hotel jaren later volledig afgebroken. De ruïnes van het stationsgebouw zijn wel deels behouden gebleven. Wanneer je vanaf het huidige station van Houyet de Lesse oversteekt en links de rivier volgt passeer je na een klein half uurtje wandelen de overblijfselen van het voormalige station.
Abdij van Maredsous en Maredret
De abdij van Maredsous bevindt zich in het Naamse Anhée. De imposante benedictijnerabdij werd gesticht in 1872. Er woont nog steeds een gemeenschap van monniken dus de abdij zelf is niet te bezoeken. Wel kan je een kijkje gaan nemen in de grote abdijkerk. In het onthaalcentrum kom je meer te weten over de site en kan je ook enkele lokale producten kopen. Bij mooi weer is het goed vertoeven op het terras en daar hoort uiteraard een Maredsous biertje bij!
Op wandelafstand van de abdij van Maredsous vond ik de minder bekende abdij van Maredret terug. De neogotische abdij werd ingehuldigd in 1893 en huisvest een kloosterorde van Benedictijner zusters. Je kan er een bezoek brengen aan de abdijkerk en in het winkeltje kan je terecht voor streekproducten.
Uniek overnachten in de Condroz
Het is geen geheim dat ik fan ben van unieke plekken om te overnachten. Tijdens mijn vakantie in de Condroz verbleef ik ook in een bijzondere accommodatie. In Ermeton-sur-Biert, een deelgemeente van het Naamse Mettet, overnachtte ik in een houten paalwoning op het water. De lodges zijn echt supertof ingericht waardoor het er elk seizoen goed vertoeven is. In de winter kan je het gezellig maken aan de haard en bij mooi weer kan je genieten van het uitzicht vanop je terras. In de vloer van het huisje is een gedeelte vervangen door glas waardoor je naar de vissen kan kijken vanuit je bed!
Dit plekje is echt uniek omwille van zijn locatie op het water, de rustige omgeving en het stijlvolle interieur. De accommodaties zijn dan ook erg populair waardoor ze vaak lange tijd vooraf volgeboekt zijn, zeker in het weekend. Daarom koos ik ervoor om er tijdens de week te overnachten. Op tijd boeken is dus de boodschap… En het ontbijt is trouwens ook een echte aanrader!
Provinciaal domein van Chevetogne
Het provinciaal domein van Chevetogne ligt zoals de naam al zegt in Chevetogne, een deelgemeente van Ciney. Op het gigantische domein van maar liefst 550 hectare valt er heel wat te beleven voor jong en oud waardoor het een geliefde bestemming is voor gezinnen met kinderen.
Qua natuur zijn de bossen en verschillende tuinen echt een aanrader. Kinderen kunnen er uren ravotten in de verschillende speeltuinen. Ook de kinderboerderij is een echte aanrader. In de zomer is het genieten in het openluchtzwembad of kan je gaan varen met een bootje of met de kano. Of wat dacht je van een ritje op de trein doorheen het domein? Misschien vind je het bekende hobbithuisje wel terug want dat is een echte publiekslieveling.
Ciney, de hoofdstad van de Condroz
Ciney is dan wel de hoofdstad van de Condroz, maar is misschien wel het meest bekend omwille van het bier Ciney. In het centrum van de stad kan je terecht voor meer informatie over de Condroz regio bij Toerisme Ciney. Er starten diverse wandel- en fietsroutes en bij terugkomst kan je op adem komen bij één van de talrijke horecagelegenheden in het centrum.
Sentiers d’Art
Ben jij ook zo’n fan van kunstwerken midden in de natuur? Dan vind je de Sentiers d’Art ongetwijfeld even interessant als mij! Op deze wandelroute van maar liefst 141 kilometer dwars door de Condroz-Famenne regio kom je verschillende kunstwerken tegen.
Je kan kiezen om een deel van de route te wandelen of één van de kleinere luswandelingen te doen. Enkele kunstwerken zijn zelfs kunstschuilplaatsen. Je kan er even schuilen of uitrusten en ze zijn ingericht als bivakplaats. Eén van deze plekken is Torvtak, een kunstwerk in Hamois.
Daguitstap naar Dinant
Wanneer je in de Condroz verblijft, dan kan je uiteraard ook een daguitstap maken naar Dinant. Deze charmante stad aan de oevers van de Maas is perfect voor een alternatieve citytrip in eigen land. De belangrijkste bezienswaardigheden in Dinant kan je hier terug vinden.
Knooppunten