Ben jij ook zo’n fan van bijzondere plaatsen? Ikzelf wel alvast! Telkens als ik zo’n bijzondere plek tegenkom word ik vrolijk. Dan kan mijn dag echt niet meer stuk. Toen ik het boek “De gekste plek van België” ontdekte moest ik het dan ook gelezen hebben. Hier vind je mijn favoriete unieke plekken in Vlaanderen waarvan sommige ook in het boek staan. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld telkens ik een nieuwe plek ontdekt heb. Hopelijk vind je sommige plekken ook zo leuk en trek je zelf op ontdekkingstocht!
Sint-Rochuskerk in Ulbeek
In 1938 werd een nieuwe kerk in gebruik genomen in Ulbeek, een dorp in het Limburgse Wellen. De oude Sint-Rochuskerk verloor toen haar functie als religieus gebouw en werd ontwijd. In de jaren nadien werd het gebouw onder andere gebruikt als parochiezaal, fabrieksgebouw en opslagruimte. Even werd zelfs gedacht een het slopen van de voormalige kerk. Gelukkig zijn die plannen niet doorgegaan!
Aan de voorzijde zie je momenteel niet direct iets speciaals, maar wanneer je de kerk binnenstapt ontdek je dat de kerk omgevormd werd tot een overdekte begraafplaats. Deze bijzondere herbestemming past perfect bij het verleden van het gebouw. Alleen worden er nu afscheidsceremonies in alle religies gehouden. In 2012 heeft de kerk de Vlaamse Monumentenprijs gewonnen. Adres: Ulbeekstraat, 3832 Wellen
De voormalige kerk van Ulbeek ligt aan een supergezellig dorpspleintje waarvan het dorpszicht zelfs geklasseerd is. Aan de overzijde van de kerk ligt het eetcafé de Bottelarij dat gevestigd is in de gebouwen van de voormalige dorpsbrouwerij Hayen. Neem daar zeker ook een kijkje wanneer je de kerk zou bezoeken!
Vlooybergtoren
Door de serie Callboys werd de Vlooybergtoren nog bekender dan hij al was. Ondertussen is deze zwevende trap in Tielt-Winge uitgegroeid tot één van de bekendste toeristische trekpleisters in het Hageland. Ondanks zijn populariteit blijft dit toch een bijzonder plekje.
De trap uit roestvrij cortenstaal is 11 meter hoog en 20 meter lang. Bovenop heb je een prachtig zicht op het heuvelachtige landschap. De trap is gelegen aan fietsknooppunt 27 aan de Oude Leuvensebaan in Tielt-Winge (GPS: 50.926643, 4.916540).
Kunstkerk in Bossuit
In het West-Vlaamse Bossuit, een deelgemeente van Avelgem, is de oude Sint-Amelbergakerk getransformeerd tot een kunstwerk. Deze “kunstkerk” is het werk van de kunstenares Ellen Harvey. Het dak, de deuren en de meeste ramen zijn weggenomen. Enkel de muren, de toren en het uurwerk van de voormalige kerk zijn behouden gebleven.
Op de terrazzo vloer is de schaduw getekend van de kerk zoals ze eruit zag na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kerk is vrij toegankelijk dus stap er zeker even binnen wanneer je in de buurt bent! Adres: Doorniksesteenweg 424, 8583 Bossuit (Avelgem).
Labiomista
Op de voormalige mijnsite en later de dierentuin van Zwartberg in Genk bevindt zich nu Labiomista, een eigenzinnig museum voor moderne kunst. Kunstenaar Koen Vanmechelen toont er zijn bijzondere visie op het vlak van bioculturele diversiteit, fertiliteit en identiteit. Doorheen het 24 hectare grote park vind je verschillende kunstwerken terug. Het is een plek waar cultuur en natuur samenkomen.
Koen Vanmechelen is bekend geworden met zijn Cosmopolitan Chicken Project waar nationale kippenrassen gekruist werden. Zijn jarenlange fascinatie voor de kip en het ei staat centraal in het museum. Daarnaast kan je er ook verschillende andere diersoorten bewonderen zoals struisvogels, dromedarissen en lama’s.
Adres: Marcel Habetslaan 50, 3600 Genk
Meer info: Labiomista
Kruinenpad in Maasmechelen
Wist je al dat je langs de Zuid-Willemsvaart in Maasmechelen kan dromen tussen de bomen? Er is namelijk een wandelbrug gebouwd in mijnverzakkingsgebied. Op 10 meter hoogte kan je zien wat de nefaste gevolgen zijn van de ontginning van steenkool in de regio. Wel niet schrikken als er opeens een vogel naast je landt!
Op zich is het niet super spectaculair want de route is maar 181 meter dus niet zo erg lang. Je hebt er vooral een zicht tussen de bomen en niet echt erboven. Ik zou er persoonlijk niet speciaal van ver voor komen maar als je eens in de buurt bent zou ik er wel eens passeren. Je kan het ook combineren met een wandeling lang de vaart of een bezoek aan Connecterra of Maasmechelen Village.
Adres: Kerkhofstraat, 3630 Maasmechelen (GPS: 50.995668, 5.709486)
Verbeke Foundation
In het Oost-Vlaamse Kemzeke kan je de privé kunstverzameling van Geert Verbeke aanschouwen. Het is een eigenzinnige collectie van moderne en hedendaagse kunst. Nog voor je toekomt zie je de bekende olifanten al staan. En éénmaal je de parking oprijdt gaat er een hele nieuwe wereld voor je open.
Naast de overdekte tentoonstellingsruimten is er ook nog een 12 hectare groot natuurgebied waar je talrijke kunstwerken kan ontdekken. De ontdekkingstocht buiten vond ik persoonlijk het leukste. Mijn favoriete werken waren “Untitled #140” van Aeneas Wilder en “Open ruimte, Open functie” van Jason van der Woude. Het ene kunstwerk sprak me al meer aan dan het andere maar deze bijzondere wereld moet je toch eens ontdekken!
Adres: Westakker, 9190 Kemzeke
Meer info: Verbeke Foundation
Het Groene Huis
Goed verscholen in het arboretum van het domein Bokrijk bevindt zich een ruïnepaviljoen dat vroeger dienst deed als Provinciaal Natuurcentrum. Het Groene Huis werd van de sloop gered door de Nederlandse kunstenaar Krijn de Koning. Hij legde de focus op de speciale binnentuin waar een unieke vegetatie groeit. Ga zeker op zoek naar dit bijzondere gebouw wanneer je een bezoek brengt aan het arboretum. Het arboretum is trouwens vrij toegankelijk.
Adres: Bokrijklaan, 3600 Genk
Bijzondere brug van Vroenhoven
De brug van Vroenhoven loopt over het Albertkanaal in de Limburgse gemeente Riemst, op slechts enkele honderden meters van de grens met Nederland. Wanneer je over de brug rijdt, zou je het niet meteen zeggen maar onder de brug valt er heel wat te beleven. Zo is er een belevingscentrum ingericht rond twee thema’s: de binnenvaart en de Tweede Wereldoorlog aan de brug van Vroenhoven. Daarnaast is er ook de stijlvolle brasserie “Onder de brug” met een prachtig terras met panoramisch uitzicht op het water. Aansluitend aan de brasserie bevindt zich een amfitheater, wat uitgegroeid is tot een erg geliefde fotolocatie.
Adres: Maastrichtersteenweg 212, 3770 Riemst
Watertoren van Bierbeek
De watertoren van Bierbeek werd gebouwd in 1969. In 1992 werd het bouwwerk beschilderd met een wereldbol en de schilderwerken werden in 2017 nog gerenoveerd. De watertoren van 29 meter hoog trekt dus niet alleen de aandacht met zijn vorm maar ook met de schildering. Het is dan ook een echt herkenningspunt voor de streek.
Adres: Neervelpsestraat, 3360 Bierbeek
3 tumuli in Grimde
In Grimde, een gehucht in Tienen, bevinden zich 3 Gallo-Romeinse tumuli. Deze grafheuvels van ongeveer 10 meter hoog dateren uit de tweede eeuw na Christus. De monumentale grafmonumenten liggen langs de voormalige Romeinse heirbaan die van Keulen naar Boulogne-sur-Mer liep.
Je kan er echt niet naast kijken. Deze imposante tumuli waren destijds ook gemaakt om te imponeren. Niet zomaar iedereen werd onder dergelijke grafheuvels begraven. Dit was voorbehouden voor belangrijke landeigenaars of rijke inwoners.
Ik vond het best wel een speciale plek maar vond het wel een beetje jammer dat rondom nu zoveel bebouwing staat. In een open vlakte zouden deze tumuli veel beter tot hun recht komen. Maar de grafheuvels waren er wel eerst natuurlijk…
Adres: Sint-Truidensesteenweg, 3300 Tienen
Necropolis van Grimde
Tot de negentiende eeuw deed de Sint-Pieterskerk van Grimde dienst als parochiekerk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg de kerk een nieuwe bestemming als begraafplaats. De grote bronzen deuren hebben wel iets imposant. Wanneer ik de kerk binnenging kreeg ik het gevoel dat ik een crypte binnenstapte.
Zowel in de middenbeuk, de zijbeuken, de dwarsbeuken, in het koor en onder de toren bevinden zich sobere witte grafstenen. De meeste gesneuvelden kwamen om het leven op 18 augustug 1914 tijdens de gevechten in Grimde en Sint-Margriete-Houtum.
Toen ik een bezoek bracht aan de necropolis was ik er helemaal alleen en dat gaf toch nog een extra bijzonder gevoel. Omwille van het unieke karakter werd het gebouw in 2002 uitgeroepen tot een geklasseerd monument.
Adres: Pastorijstraat, 3300 Tienen
Helmenveld in Halen
Dit bijzondere plekje ontdekte ik via het boek “De gekste plek van België”. Op 12 augustus 1914 vormde het Limburgse Halen het toneel van een zware veldslag. Op de plaats waar toen de Slag der Zilveren Helmen heeft plaatsgevonden, staan nu 44 betonnen helmen opgesteld die de Duitse bezetting symboliseren.
Elke helm vertegenwoordigt een Limburgse gemeente. De 44 helmen werden bewerkt door plaatselijke kunstenaars, scholen of verenigingen rond het thema oorlog. Deze herdenkingsplek is toch echt wel een plekje waar je even stil van wordt…
Adres: Betserbaan, 3545 Halen