Stadswandeling door Brussel

Deze wandeling van 6 kilometer brengt je langs enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden in Brussel centrum. De route start en eindigt aan het station Brussel-Centraal dus je kan er makkelijk met de trein naartoe.

Stadswandeling in Brussel

Wanneer je aankomt in het station Brussel-Centraal neem je best de uitgang Kantersteen/Kunstberg. Van hieruit wandel je zo de Kunstberg op. Draai je zeker even om als je boven aangekomen bent voor een mooi panorama uitzicht op de benedenstad. Je ziet de toren van het stadhuis recht voor je uitsteken boven de andere gebouwen.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden kunstberg

Stap vervolgens verder richting het Koningsplein. Museumliefhebbers kunnen in deze buurt een bezoek brengen aan verschillende musea zoals het Magritte Museum, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum of het BELvue museum. In dit laatste museum kan je ook iets eten of drinken en bij mooi weer kan je je in de gezellige tuin zetten.

Daarna gaat de wandelroute richting het Paleizenplein, waar het Koninklijk Paleis gelegen is. Wanneer de Belgische vlag boven het paleis wappert, dan betekent dit dat de koning in het land is. Elk jaar in de zomer opent het Koninklijk Paleis de deuren voor het publiek. Het bezoek aan het paleis is gratis maar je moet wel reserveren. Dan krijg je toegang tot onder andere het Salon van de Denker, het Klein en het Groot Wit Salon, de Spiegelzaal en als kers op de taart de prachtige Troonzaal. Deze zomer kan je er ook een bijzondere tentoonstelling rond Koning Boudewijn bezichtigen, alsook de expo Science & Stones van Technopolis.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden koninklijk paleis
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden koninklijk paleis
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden koninklijk paleis

Wandel vervolgens door het Warandepark. Tijdens de zomer is het hier heerlijk om wat verkoeling te zoeken onder de bomen.  Op het einde van het park ben je aangekomen aan de Wetstraat waar je recht op het Federaal Parlement kijkt. Je kan een bezoek brengen aan het Parlement via de ingang aan de achterzijde (Leuvenseweg 13). Dit is meestal enkel mogelijk na reservatie. Enkel tijdens de zomer zijn er op sommige dagen zomerbezoeken mogelijk waarvoor je niet moet reserveren. Tijdens je bezoek krijg je meer informatie over het ontstaan en de werking van het Parlement. Daarnaast krijg je ook een inkijk in het halfrond van de Kamer en de Senaat.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden parlement
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden parlement

De wandeling door het centrum van Brussel gaat verder via de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Dit monumentale gebouw met twee torens is gebouwd in Brabants gotische stijl. In de kathedraal vonden in het verleden enkele belangrijke gebeurtenissen plaats zoals het huwelijk van Koning Filip en prinses Mathilde en de begrafenissen van Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Ga vervolgens verder richting de Congresplaats. De Congreskolom, geïnspireerd op de Trajanuskolom, werd opgericht ter herdenking van het Nationaal Congres van 1830 dat de Belgische Grondwet bekrachtigde. Aan de voet van de Congreskolom zie je het graf van de onbekende soldaat, het symbool voor de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog die begraven ligging onder een naamloos kruis.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden congreskolom

De route gaat verder noordwaarts richting de Kruidtuin. Dit park werd in 1826 aangelegd als botanische tuin. Het is een ideale plek om even tot rust te komen of voor een picknick te houden. Wandel daarna verder richting het Rogierplein en draai de Nieuwstraat in. Wie ooit Monopoly gespeeld heeft kent deze straat waarschijnlijk als één van de duurste straten van België. Deze winkel-wandelstraat is dan ook de droombestemming voor shopaholics.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden kruidtuin wandelen
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden kruidtuin wandelen

Ga even een ommetje rond naar het Martelaarsplein. Het plein wordt omringd door witte elegante gebouwen. Verschillende ministers van de Vlaamse regering hebben hier hun kabinet, zoals de minister-president van Vlaanderen. Het plein kreeg zijn naam als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Belgische revolutie in 1830. Verschillende van hen kregen hun laatste rustplaats in de crypte op het midden van het plein.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden Martelaarsplein

Op het einde van de Nieuwstraat kom je aan op het Muntplein. Hier eist de Koninklijke Muntschouwburg alle aandacht op. Ga daarna verder richting de Beenhouwerstraat, de bekende Rue des Bouchers. In deze straat en de omliggende steegjes vind je verschillende horecazaken terug. De Getrouwheidsgang is één van deze zijstraatjes waar je Jeanneke Pis terugvindt, de vrouwelijke tegenhanger van Manneke Pis.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden Jeanneke Pis wandeling

Halverwege de Beenhouwerstraat kan je rechtsaf de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen inwandelen. Deze stijlvolle overdekte winkelgalerijen werden geopend in 1847. Er werden onder andere luxewinkels en elegante horecazaken ondergebracht waardoor het vooral een vermogend publiek aantrok.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen shoppen

Via de Grasmarkt gaat de wandeling verder richting de Grote Markt van Brussel. Op dit centrale plein valt vooral het Stadhuis en het tegenoverliggende Broodhuis op. Het gotische stadhuis is een echt meesterwerk en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan het stadhuis bezoeken via een rondleiding.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden grote markt wandelen

In het Broodhuis is het Museum van de stad Brussel ondergebracht en kan je dus ook bezichtigen. Daarnaast wordt het marktplein omringd door prachtige gildenhuizen. Hier kan je meer informatie terugvinden over de gildenhuizen en hun geschiedenis. Neem zeker de tijd om deze prachtige gebouwen te aanschouwen en kijk uw ogen uit!

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden grote markt wandelen gildenhuizen
citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden grote markt wandeling gildenhuizen

Vervolgens gaat de wandeling verder richting het bijna verplichte bezoek aan Manneke Pis, één van de bekendste inwoners van Brussel. Op de hoek van de Stoofstraat en de Eikenstraat vind je het kleine standbeeld terug.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden manneke pis stadswandeling

De wandeling gaat tenslotte via het Sint-Jansplein en de Putterij terug naar het station. Kijk zeker even omhoog wanneer je de doorgang naar het Europakruispunt neemt. Op het plafond zie je een grote tekening van de Smurfen. Dit maakt deel uit van het stripparcours van de stad Brussel. Tijdens de wandeling heb je misschien nog wel andere werken opgemerkt die hiervan deel uitmaken.

citytrip brussel bezoeken bezienswaardigheden stripparcours street art wandeling

Andere stadswandelingen in Brussel

Wil je nog meer leuke plekken ontdekken in Brussel? In onderstaande reisgids vind je zeven uitgestippelde wandelroutes terug langs bekende maar ook minder bekende plekken in de stad. Stripliefhebbers gaan de Striproute zeker weten te appreciëren.

Meer tips voor citytrips

Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *