Stadswandeling in Antwerpen

Antwerpen en al de rest is parking heb ik vijf jaar lang mogen aanhoren toen ik er op kot zat. Voor de grap uiteraard. Maar er valt inderdaad heel wat te beleven in de Koekenstad. Antwerpen is een levendige en veelzijdige stad vol met cultuur, architectuur, mode, winkels, horeca,… Deze wandelroute van 6 kilometer brengt je langs enkele must-sees in Antwerpen.

Station Antwerpen-Centraal

De wandeling start aan het station Antwerpen-Centraal dat al een bezienswaardigheid op zich is. Het werd in 1905 in gebruik genomen en werd al verschillende keren verkozen tot één van de mooiste stations ter wereld. Vaak stap je er gehaast door maar neem zeker even de tijd om rond te kijken naar al dat moois! De stalen perronoverkapping, de grote koepel boven de inkomhal en de trappenhal zijn een sterk staaltje architectuur.

Keyserlei en Meir

Via de winkelstraten Keyserlei en Meir wandel je richting het centrum van de stad. Kijk voor één keer eens niet alleen naar de winkels zelf, maar aanschouw de prachtige historische gebouwen. Ook de Boerentoren of KBC toren is een monumentaal gebouw en was in 1931 de eerste wolkenkrabber in België.  

Handelsbeurs

Op het einde van de Meir draai je rechtsaf de Twaalfmaandenstraat in. Op het einde van dit straatje wandel je recht de Handelsbeurs binnen. In 1532 opende deze Nieuwe Beurs de deuren omdat de Oude Beurs te klein geworden was. Het gebouw fungeerde als economisch centrum tot het in 1583 en 1858 verwoest werd door een brand. Het gebouw werd telkens weer heropgebouwd. Toen de effectenbeurs wegviel in 1997 stond het gebouw 20 jaar lang leeg. Na een grondige renovatie is het gebouw weer toegankelijk en wordt het vaak gebruikt als evenementenlocatie. Wanneer er geen privé evenement is kan je er zo binnenwandelen en het indrukwekkende interieur bewonderen.

Hendrik Conscienceplein

Verlaat de Handelsbeurs via de Borzestraat en wandel richting het Hendrik Conscienceplein. Zelf vind ik dit één van de gezelligste pleintjes van Antwerpen. Vroeger ben ik hier dan ook vaak gepasseerd. Het plein is vernoemd naar de gelijknamige Vlaamse schrijver en je ziet er ook zijn standbeeld terug. Op het plein valt de prachtige Sint-Carolus Borromeuskerk op. Deze voormalige jezuïetenkerk is één van de mooiste barokke kerken uit ons land. Neem zeker een kijkje binnen.

Aan de overzijde van de kerk ligt de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De bibliotheek behoort niet tot de meest bekende bezienswaardigheden in Antwerpen, maar is toch wel de moeite waard om eens te bezoeken. Zeker de Nottebohmzaal is een echt pareltje. Deze is te bezichtigen tijdens Open Monumentendag of bij een rondleiding die slechts op een beperkt aantal momenten gegeven wordt.

Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal

De wandelroute passeert vervolgens langs de Onze-Lieve-Vrouwe-Kathedraal van Antwerpen. Deze kathedraal is een echte blikvanger van de stad. Dit prachtige gotische bouwwerk is de hoofdkerk van het bisdom Antwerpen. Inwoners van de provincie Antwerpen krijgen gratis toegang maar anders moet je jammer genoeg betalen om binnen een kijkje te gaan nemen. Voor de hoofdingang van de kathedraal aan de Handschoenmarkt vind je het kunstwerk van Nello en zijn hond Patrasche terug.  

Vlaaikensgang

Maak vervolgens een kort ommetje naar de Vlaaikensgang. Dit smalle steegje kan je bereiken via een goed verscholen doorgang aan de Oude Koornmarkt. Langs dit pittoreske kasseipad vind je nog enkele authentieke achterhuizen terug. Het lijkt wel of de tijd hier is blijven stilstaan. Je vindt er nu een kunstgalerij, antiekwinkeltjes en een gerenommeerd restaurant terug. Wandel vervolgens richting de Grote Markt.  

Grote Markt

De Grote Markt is een driehoekig plein dat omringd wordt door prachtige gildehuizen. Neem even de tijd om ze te bewonderen en zet je op een terrasje met een lekker drankje. De Brabofontein op het midden van de markt is ook een echte blikvanger. Dit beeldhouwwerk beeldt de legende van Brabo en Antigoon uit. Brabo overwon de reus en gooit zijn afgehakte hand weg. Dit “hand werpen” zorgde voor de naam Antwerpen. Op de Grote Markt is het meest opvallende gebouw natuurlijk het stadhuis.

Stadhuis van Antwerpen

Na een grondige restauratie opende het stadhuis in 2022 opnieuw zijn deuren. Het is een open gebouw geworden waarbij de gelijkvloerse verdieping opengesteld is voor het publiek. De eerste verdieping noemen ze echter niet zomaar het Schoon Verdiep. Dit is echt een pareltje! Deze verdieping kan je enkel bezoeken tijdens een rondleiding. Naast het kabinet van de burgemeester vind je er ook de trouwzaal, de raadzaal en de collegezaal terug. Allemaal versierd met prachtige muurschilderingen, schilderijen en sierelementen.

Het Steen

De wandelroute gaat verder richting de Schelde waar Het Steen onmiddellijk opvalt. Dit eeuwenoude gebouw is de oudste bewaard gebleven burcht van Antwerpen. Sinds 2021 is er ook het Visitor Center ondergebracht in een nieuw aangebouwd gedeelte. Dit heeft heel wat kritiek gekregen en wat het uitzicht betreft vind ik toch ook wel dat het de grandeur van de middeleeuwse burcht wat teniet doet.  

Museum aan de Stroom

Vervolgens gaat de route een heel eind verder langs de Scheldekaaien richting het Eilandje. Aangekomen aan het Bonapartedok zie je het Museum aan de Stroom opduiken. Het MAS is een museum dat de nadruk legt op de verbondenheid tussen Antwerpen en de rest van de wereld. Op het dak van het museum is een uitkijkplatform dat gratis toegankelijk is. Je hebt er een prachtig uitzicht op de stad, de haven en de Schelde. Dit mag je zeker niet overslaan dus!

Parkbrug

Voor wie wil kan een klein ommetje maken richting de bekende Parkbrug. Dit is een fiets- en voetgangersbrug die over de Leien loopt van het Eilandje richting Park Spoor Noord. Wil je de wandeling graag uitbreiden? Dan kan je via deze brug dus makkelijk tot het park wandelen. Anders gaat de route verder noordwaarts via het Kattendijkdok-Oostkaai. Je passeert er langs enkele horecazaken die gevestigd zijn in voormalige havengebouwen.

Havenhuis

De wandeling eindigt aan het Zaha Hadidplein met als blikvanger het Havenhuis. Hier is de hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen gevestigd. Het onderste deel was vroeger de brandweerkazerne van de haven. Daarop werd een moderne constructie gebouwd in de vorm van een diamant. Het verleden en de toekomst gaan mooi samen in deze architecturale parel.

Tegenover het havenhuis kan je tram 24 nemen die je in een kwartiertje naar de Franklin Rooseveltplaats brengt. Van hieruit is het nog 5 minuten wandelen tot je weer terug in het station Antwerpen-Centraal staat.  

Andere stadswandelingen in Antwerpen

Heb je zin gekregen om nog meer van Antwerpen te ontdekken? In onderstaande reisgids vind je vijf verschillende wandelroutes terug zoals een street art wandeling, een wandelroute door het hippe Zuid en een architectuurwandeling in de Zurenborgwijk.

Meer tips voor citytrips

Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *