Puurs-Sint-Amands aan de Schelde

Welkom in Puurs-Sint-Amands, een pittoreske Antwerpse gemeente langs de schilderachtige oevers van de Schelde. Of je nu een geschiedenisfanaat bent, een liefhebber van gastronomie, cultuur of gewoon op zoek bent naar een ontspannen dagje weg, Puurs-Sint-Amands heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele tips om het meeste uit je bezoek aan het Scheldeland te halen.

Fort Liezele: een historisch juweel

In het schilderachtige Liezele, een dorp in Puurs-Sint-Amands, ligt een vergeten parel van de Belgische geschiedenis: Fort Liezele. Dit fort, strategisch gelegen in de regio tussen Antwerpen en Brussel, heeft een rijke en boeiende geschiedenis. Vandaag de dag blijft Fort Liezele niet alleen een belangrijke historische site, maar ook een populaire bestemming voor bezoekers die op zoek zijn naar een unieke ervaring.

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

Fort Liezele werd gebouwd tussen 1906 en 1914 als onderdeel van de fortengordel rond Antwerpen die destijds diende als verdediging tegen mogelijke aanvallen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde Fort Liezele een cruciale rol in de verdediging van België tegen Duitse troepen. Hoewel het fort nooit direct bij gevechten betrokken was, diende het als een belangrijke uitvalsbasis en commandopost voor het Belgische leger.

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

In de naoorlogse jaren verloor het fort echter zijn militaire relevantie en raakte het in verval. Na een grondige renovatie opende het nieuwe fortmuseum op 1 mei 2023 opnieuw de deuren. Het is het best bewaarde fort uit de Antwerpse fortengordel en dus zeker een bezoek waard.

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

In het fort Liezele kan je een indrukwekkende collectie artefacten en memorabilia bewonderen, variërend van uniformen en wapens tot persoonlijke bezittingen van soldaten die in het fort gestationeerd waren. Met de audiovisuele fragmenten en touchscreens is het fort helemaal mee in de digitale wereld van vandaag. Ook kinderen kunnen er op een interactieve manier kennismaken met de rijke geschiedenis van het fort via virtual reality en spelformules.  

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

Bezoekers in groep kunnen een rondleiding volgen door de gangen en kamers van het fort waar ze meer te weten komen over zijn fascinerende geschiedenis en militaire architectuur. Je kan het fort ook individueel bezoeken met een handige audiogids.

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

Na een bezoek kan je iets drinken en een snack eten in het Fortcafé De Batterie. Wil je uitgebreider eten, dan kan je terecht bij restaurant BrooX dat zich naast de parking van het fort bevindt. Wist je dat je zelfs kan blijven overnachten in het fort? Een unieke ervaring gegarandeerd! Er zijn ook twee escape rooms ondergebracht in het fort.

Fort Liezele bezoeken Fortcafé De Batterie
Fort Liezele bezoeken Fortcafé De Batterie

Voor geschiedenisliefhebbers biedt Fort Liezele een unieke kans om een stap terug in de tijd te zetten en het rijke militaire erfgoed van België te verkennen. De combinatie van goed bewaard gebleven architectuur, boeiende tentoonstellingen en educatieve rondleidingen maken het tot een must-see bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de regio.

Fort Liezele bezoeken Puurs-Sint-Amands

Bovendien is Fort Liezele niet alleen een plek voor geschiedenisfanaten. Het pittoreske landschap rondom het fort leent zich uitstekend voor wandelingen en picknicks, waardoor het een ideale bestemming is voor een dagje uit met het hele gezin.

Fort Liezele bezoeken wandelen

Brouwerij Duvel Moortgat

Puurs-Sint-Amands staat bekend om zijn rijke brouwtraditie en een bezoek aan Brouwerij Duvel Moortgat mag dan ook niet ontbreken. Tijdens het brouwerijbezoek leert je alles over het brouwproces van het iconische Duvel bier. In Café Duvel Depot kan je de bieren proeven en in de Duvel Shop kan je allerhande Duvel artikelen kopen.

Brouwerij Duvel Moortgat bezoeken

Emile Verhaeren wandelroute

Een aanrader voor wandelliefhebbers is de Emile Verhaeren wandelroute. Deze route neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht door het landschap dat de beroemde Belgische auteur en dichter Emile Verhaeren inspireerde.

Emile Verhaeren wandelroute Scheldeland Schelde
Emile Verhaeren wandelroute Scheldeland Schelde

De wandeling is 11,4 kilometer lang en gaat via de wandelknooppunten 80 – 78 – 101 – 39 – 37 – 36 – 35 – 74 – 78 – 77 – 79 – 81 – 90 – 82 – 83 – 84 – 80. Hier kan je de wandelroute op de kaart terugvinden en ook de gpx downloaden.

Puurs-Sint-Amands wandeling

Deze afwisselende wandeling start in het centrum van Sint-Amands waar je eerst langs enkele bijzondere gevels passeert aan de Dam. Daarna wandel je langs de Sint-Amanduskerk en het Emile Verhaerenmuseum. Vervolgens loodst de route je via rustige landweggetjes richting Mariekerke, een pittoresk dorpje in Bornem.

Puurs-Sint-Amands wandelen
Puurs-Sint-Amands wandelroute

Langs de Scheldedijk keer je terug richting Sint-Amands. Onderweg kan je halt houden aan het praalgraf van Emile Verhaeren dat zich aan de mooiste bocht van de Schelde bevindt. Op het idyllische pleintje van Sint-Amands kan je iets eten of drinken met zicht op het water en het standbeeld van de dichter.

Emile Verhaeren wandelroute Schelde
Emile Verhaeren wandelroute Schelde

Daarna gaat de Emile Verhaeren wandelroute verder langs de Schelde om terug te draaien via rustige paadjes tot in het centrum van Sint-Amands. De Emile Verhaeren wandelroute biedt niet alleen een unieke kans om de natuurlijke schoonheid van de regio te ervaren, maar ook om een dieper inzicht te krijgen in het leven en werk van de bekende dichter.

wandelen Scheldeland Sint-Amands Schelde

Andere wandel- en fietsroutes

Geniet verder van de natuurlijke schoonheid van Puurs-Sint-Amands door een wandeling of fietstocht te maken langs de oevers van de Schelde. Het jaagpad biedt prachtige uitzichten op de rivier en de omliggende landschappen, perfect voor een ontspannen dag in de buitenlucht. Hier kan je een overzicht terugvinden van de wandel- en fietsroutes in Puurs-Sint-Amands.

wandelen fietsen Schelde Scheldeland

Culinaire ontdekkingen

Laat je smaakpapillen verwennen door de heerlijke culinaire tradities van Puurs-Sint-Amands. Proef lokale lekkernijen zoals asperges, een specialiteit van de regio, of geniet van een uitgebreide maaltijd in een van de gezellige restaurants langs de Schelde zoals Brasserie De Veerman of Den Amandus.

asperges Scheldeland

 Evenementen en culturele activiteiten

Ervaar de levendige sfeer van Puurs-Sint-Amands tijdens een van de vele festivals en evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd. Van de jaarlijkse Aspergefeesten tot muziekfestivals en ambachtelijke markten, er is altijd wel iets te beleven in deze bruisende gemeente. Raadpleeg hier de activiteitenkalender van Puurs-Sint-Amands. Puurs-Sint-Amands is ook gekend omwille van het bekende Studio 100 Pop-Up Theater.

Overnachten in Puurs-Sint-Amands

Maak je verblijf in Puurs-Sint-Amands compleet door te overnachten in een van de charmante accommodaties die de gemeente te bieden heeft. Van gezellige bed & breakfasts, knusse vakantiehuizen tot stijlvolle hotels, er is voor elk wat wils. Geniet van de gastvrijheid van de lokale bevolking en kom volledig tot rust na een dag vol avontuur en ontdekking.

Scheldeland overnachten Fort Liezele

Ben je op zoek naar een bijzondere locatie om te overnachten? Kies dan voor een overnachting in het fort Liezele! Hier kan je een overzicht terugvinden van andere accommodaties in Puurs-Sint-Amands.

Wat te doen in de omgeving

Verblijf je langer in de regio? Breng dan een bezoek aan het kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde, ook wel het kasteel van Bornem genoemd. Daarnaast is ook de abdij van Bornem een aanrader. Bovendien kan je makkelijk een daguitstap maken naar Antwerpen. Hier vind je alvast een uitgestippelde stadswandeling in Antwerpen terug.

stadswandeling Antwerpen citytrip

Met deze tips in gedachten ben je klaar om Puurs-Sint-Amands en de ruimere omgeving te verkennen en te genieten van alles wat het Scheldeland te bieden heeft. Van historische bezienswaardigheden tot prachtige natuur en heerlijk eten, er valt altijd iets nieuws te ontdekken in deze verborgen schat aan de Schelde. Veel plezier met je avontuur!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *