Je had het misschien al wel door dat ik fan ben van bijzondere slaapplekken. Afgelopen weekend mocht ik slapen op een locatie die al lang hoog op mijn verlanglijstje stond. In Mechelen kan je namelijk overnachten in een kerk, een unicum in België! Bovendien was Mechelen voor mij onontdekt terrein dus het was mooi meegenomen dat ik wat langer kon doorbrengen in de stad.
Stadswandeling in Mechelen
Aangezien ik niet echt bekend was in de stad volgde ik de stadswandeling in Mechelen die uitgewerkt werd door de toeristische dienst van de stad. Ik koos voor de groene lus van 2,3 kilometer en de uitbreiding met de oranje lus waardoor de wandeling in totaal ongeveer 4,3 kilometer lang was.
Doorheen de wandeling ontdekte ik talrijke historische monumenten zoals kerken, stadspaleizen en gildenhuizen. 500 jaar geleden was Mechelen de hoofdstad van de Nederlanden en die bloeiperiode laat nog steeds zijn sporen na. Van deze gebouwen was ik het meest onder de indruk: het stadhuis, het Schepenhuis, de huizen aan de Haverwerf en de stadspaleizen Hof van Busleyden, Margareta van Oostenrijk en Margareta van York.
Een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal mocht uiteraard niet ontbreken tijdens mijn bezoek aan Mechelen. Naast de talrijke historische kunstwerken kan je er op dit moment ook Gaia bewonderen, een schaalmodel van de aarde met een diameter van maar liefst zeven meter. Het kunstwerk van Luke Jerram kan je nog tot en met 9 januari 2022 gratis bezichtigen tijdens je bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal.
Het hoogtepunt van mijn bezoek aan Mechelen was de beklimming van de Sint-Romboutstoren. De toren van maar liefst 97 meter zie je van overal in de stad opduiken. Het leuke is dat je de toren ook kan beklimmen tot helemaal bovenaan waar een uitkijkplatform is. Je moet er 538 treden voor klimmen maar onderweg kan je in de verschillende zalen even uitrusten en kom je meer te weten over de toren. De uurwerkkamer en de gigantische klokken zijn echt indrukwekkend! Boven aangekomen word je beloond met een panoramisch uitzicht over de regio. Bij goed weer zou je zelfs het atomium kunnen zien. Helaas was het erg mistig dus hiervoor zal ik nog eens moeten terugkomen.
De Dijlestad heeft ook vele groene plekken midden in de stad en verschillende gezellige plekjes aan het water. Sommige parken en tuinen liggen goed verscholen maar via de stadswandeling vond ik ze makkelijk terug. Het lijkt me leuk om hier in de zomer nog eens naartoe te trekken. Dan kan ik Mechelen nog wat verder ontdekken want de stad heeft nog veel meer te bieden dan wat ik nu bezocht heb.
Uniek hotel in Mechelen
Tijdens mijn verblijf in Mechelen overnachtte ik in een voormalige kerk uit de dertiende eeuw die verbouwd werd tot een prachtig hotel. Momenteel is dit de enige locatie in België waar je kan overnachten in een kerk. In Nederland zijn er meer kerken die herbestemd zijn tot hotel, maar voorlopig is dit uniek in België.
Het hotel Martin’s Patershof is erg gezellig ingericht, helemaal niet wat je verwacht bij een normale kerk. Bij de verbouwing werden gelukkig wel veel religieuze elementen behouden. Zo vind je er nog steeds glas-in-loodramen, grote zuilen en booggewelven terug. De ontbijtzaal die ondergebracht is in het voormalige altaar is echt een pareltje. Als je hier de dag niet goed kan starten, dan weet ik het niet meer…
Ben je ook op zoek naar een buitengewoon verblijf in een uniek historisch kader, dan kan ik je het Martin’s Patershof in Mechelen alleen maar aanraden!
Cafés en restaurants in Mechelen
De Vleeshalle is een historische markthal die dateert uit de negentiende eeuw. In deze grote hal werd vroeger vlees verhandeld. Nu biedt het gebouw onderdak aan verschillende food standjes. Deze culinaire hotspot moet je zeker eens bezoeken wanneer je in Mechelen bent!
De geschiedenis van brouwerij het Anker gaat al terug tot in 1369 toen de begijnen er bier brouwden. Daarmee is de brouwerij één van de oudste brouwerijen van België. Je kan een begeleid bezoek brengen aan de brouwerij en achteraf kan je uiteraard een lekker biertje proeven in de brasserie.
Andere bezienswaardigheden in Mechelen
Naast de stadswandeling bracht ik ook een bezoek aan enkele street art kunstwerken van Mechelen Muurt. De Pelikaan van de bekende Belgische street art kunstenaar Dzia wou ik absoluut zien, maar ook de andere werken konden mij bekoren.
Tijdens de stadswandeling maakte ik een omweggetje naar het klein en groot Begijnhof, één van de rustigste plekken in de Mechelse binnenstad. Van daaruit wandelde ik naar het noorden van de binnenstad waar ik een bezoek bracht aan het Predikherenklooster. Hier is de bibliotheek van Mechelen ondergebracht in een indrukwekkend historisch kader.
Daarnaast bracht ik ook een bezoek aan het memoriaal en museum van de Kazerne Dossin. Deze voormalige legerkazerne werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gebruikt als verzamelkamp om meer dan 25.000 Joden en Roma te deporteren. In dit educatief museum krijg je uitgebreide informatie over deze gruwelijke gebeurtenissen. Het is een aangrijpend bezoek waar je echt stil van wordt, maar het is een stuk geschiedenis waar we de ogen niet voor mogen sluiten. Je ontdekt er het belang van mensenrechten en hoe belangrijk een kritische houding is.
Hiermee heb ik nog lang niet alles bezocht in Mechelen. Zo staat een bezoek aan ZOO Planckendael, het Speelgoedmuseum, Technopolis en wandelingen in het Vrijbroekpark, het Mechels Broek en het natuurreservaat Robbroek nog op mijn to do lijstje. Maar dat zal voor een volgend bezoek zijn. Nog meer bezienswaardigheden in Mechelen kan je terugvinden op de website van Toerisme Mechelen.