Op ontdekking door het Land van Herve

Het Land van Herve is een regio in het noorden van de provincie Luik en omvat volgende 12 gemeenten: Aubel, Blegny, Dalhem, Fléron, Herve, Olne, Pepinster, Plombières, Soumagne, Thimister-Clermont, Visé en Welkenraedt.

vakantie land van herve

Weetjes over het Land van Herve

De regio kenmerkt zich door een landelijk en glooiend landschap met veel boomgaarden en talrijke weides die door heggen afgebakend worden. Het deed me eerst een beetje denken aan de Voerstreek, maar bleek toch heel wat heuvelachtiger. Het Land van Herve is dan ook een uitgelezen streek om mooie natuurwandelingen en fietstochten te maken. Wist je trouwens dat Lijn 38, een voormalige spoorlijn die het Land van Herve doorkruist, nu geïntegreerd is in het RAVel netwerk?

streekproducten land van herve siroop

Het Land van Herve is ook trotse eigenaar van verschillende lekkere streekproducten. De Hervekaas is de enige Belgische kaas die een beschermde herkomstbenaming heeft gekregen van de Europese Commissie. De regio staat misschien wel het meest bekend om zijn appel- en perensiroop, ook wel het zwarte goud van het Land van Herve genoemd. In de regio wordt ook wijn verbouwd en cider geproduceerd. Er worden bovendien verschillende lokale streekbieren gebrouwd waarvan het abdijbier van Val-Dieu het bekendste is. Bij de toeristische dienst van Herve kan je niet enkel terecht voor informatie over de regio maar er is ook een winkeltje waar je deze lekkere streekproducten kan kopen.

Uniek overnachten in het Land van Herve

Mijn uitvalsbasis lag in de gemeente Herve zelf. Mocht je het nog niet weten: ik ben echt fan van bijzondere overnachtingsplekken. En dat vond ik daar helemaal terug! Ik overnachtte in een voormalige elektriciteitscabine die recent omgebouwd werd tot een knusse vakantiewoning. Het torentje van 2,5 meter op 2,5 meter is ingedeeld in 4 niveaus. Het leek in eerst instantie erg klein, maar de ruimte is zo functioneel ingericht dat het helemaal niet klein aanvoelde. Hier vind je meer info terug over deze unieke vakantiewoning.

uniek overnachten land van herve

Op het gelijkvloers heb je de inkomhal en is er ruimte om spullen te stockeren. Wanneer je de trap opgaat kom je terecht in de keuken met eettafel. Deze ruimte geeft uit op het verhoogd terras van waar je een mooi uitzicht hebt op de weilanden. Op de tweede verdieping bevindt zich de badkamer met douche, wastafel en toilet. Op de bovenste verdieping is er een groot tweepersoonsbed. Je hebt er echt een adembenemend zicht op de omgeving! Dit unieke plekje is echt een aanrader voor een verblijf in het Land van Herve.

origineel overnachten land van herve
bijzonder overnachten land van herve

Steenkoolmijn van Blegny

De steenkoolmijn van Argenteau-Trembleur ligt in de gemeente Blegny. In 1970 bereikte de steenkoolproductie er nog zijn maximum maar 10 jaar later werd de productie ervan stopgezet. Na de sluiting van de mijn in 1980 werd de site omgevormd tot een toeristisch centrum. Het is zelfs één van de vier Europese koolmijnen waar je nog een bezoek kan brengen aan de ondergrondse schachten. Deze mijnsite is dus niet voor niks door Unesco erkend als Werelderfgoed. Momenteel zijn er geen groepsbezoeken toegelaten maar dit zet ik zeker nog op mijn to do lijstje. Hier kan je meer informatie terugvinden over de huidige bezoekmogelijkheden van de Blegny mijn.

steenkoolmijn blegny land van herve

Clermont-sur-Berwinne

Clermont-sur-Berwinne is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië. Hier moest ik dus zeker een tussenstop maken tijdens mijn bezoek aan het Land van Herve. Het gezellige dorpsplein Place de la Halle is geplaveid met kasseien. De Sint-Jacobus de Meerderekerk torent boven het plein uit. Ook het voormalige gemeentehuis dat momenteel nog gebruikt wordt als trouwzaal is een echte blikvanger.

clermont-sur-berwinne mooiste dorp wallonie

Het dorpje Clermont-sur-Berwinne is een bekende stopplaats langs één van de routes naar Compostela, namelijk de route Via Mosana. Dit merk je ook aan het symbool van de Sint-Jacobsschelp die je op het dorpsplein kan terugvinden.

clermont-sur-berwinne mooiste dorp wallonie
clermont-sur-berwinne mooiste dorp wallonie

Abdij van Val-Dieu

In de gemeente Aubel bevindt zich de abdij van Val-Dieu die in 1216 gesticht werd. De cisterciënzerabdij was lang een religieus en economisch centrum voor de regio. In 2001 hebben de laatste monniken de abdij verlaten en momenteel is het een echte culturele en toeristische trekpleister.

abdij val-dieu land van herve

Op dit moment kan je de abdij niet in groep bezoeken maar enkel via een privé rondleiding. De basiliek, binnenplaats, de abdijwinkel en het park zijn wel vrij toegankelijk. Ik was er in het verleden al eens geweest en wanneer het terug kan is het echt een aanrader om hier op een zonnige dag iets lekkers te komen drinken op het binnenplein dat momenteel terug ingericht wordt.

Forten en bunkers

Na de Eerste Wereldoorlog werden er verschillende nieuwe forten gebouwd ten oosten van Luik om België te beschermen tegen een eventuele Duitse aanval. Zo werden er ook in het Land van Herve enkele forten opgericht.

forten en bunkers land van herve
forten en bunkers land van herve

De bouw van het fort van Battice werd gestart in 1934 en het werd door zijn meest oostelijke ligging als eerste aangevallen door het Duitse leger bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na een slag van twaalf dagen werd het fort tot overgave gedwongen. 

forten en bunkers land van herve

Ook aan het fort van Aubin-Neufchâteau werd een hevige strijd geleverd. Momenteel vind je aan de rand van het fort een herdenkingsmonument en een gevechtstank terug.

Croix de Charneux

Boven op een heuvel in het dorpje Charneux, dat deel uitmaakt van de gemeente Herve, vond ik het Croix de Charneux terug. Het grote betonnen kruis van 15 meter hoog is een echte blikvanger in de streek. Bij goed weer zag ik het kruis zelfs vanuit mijn bed! Dit kon ik dus niet laten liggen om een bezoekje te brengen.

croix de charneux land van herve

Vanop de heuvel heb je ook een adembenemend zicht op de omgeving. Naast het kruis ligt nog een observatiepost die deel uitmaakte van het fort van Battice en een monument dat de slachtoffers herdenkt die er gesneuveld zijn.

uitkijkpunt land van herve

De oriëntatietafel van Knuppelstock

In deze grote blauwe hardsteen werd het landschap gegraveerd  zodat je het reliëf blindelings kan ontdekken met je handen. Het is ook een leuke plek om te picknicken want je hebt er een mooi panoramisch zicht op de streek.

uitzichtpunt land van herve

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle

Op de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle liggen bijna 8.000 Amerikaanse militairen begraven die gesneuveld zijn tijdens het Ardennenoffensief in de winter van 1944-1945. De begraafplaats is maar liefst 57 hectare groot en ligt op een heuvel waardoor je er eigenlijk ook wel een mooi zicht hebt op het glooiende landschap dat ooit een immens slagveld was. 

begraafplaats henri-chapelle land van herve

Op dit moment zijn er geen rondleidingen mogelijk en ook het bezoekerscentrum is gesloten. Desondanks vond ik het toch wel de moeite waard voor een bezoek te brengen. De duizenden kruisjes en de indrukwekkende zuilengalerij bezorgden me echt kippenvel.

kerkhof henri-chapelle land van herve
begraafplaats henri-chapelle land van herve

Vier- of drielandenpunt?

Velen onder ons kennen waarschijnlijk het drielandenpunt van België, Duitsland en Nederland en de Boudewijntoren wel. Maar wist je ook dat het drielandenpunt vroeger een vierlandenpunt was? Door een misverstand bij het opmaken van nieuwe landsgrenzen in 1816 ontstond er een niemandsland van 344 hectare, een gebied dat tot geen enkel land behoorde.

museum vieille montagne moresnet
museum vieille montagne moresnet

Het werd “tijdelijk” uitgeroepen tot neutraal grondgebied en kreeg de naam Neutraal Moresnet.  Omdat men het maar niet eens geraakte over de verdeling van het gebied waar de belangrijke zinkmijn Vieille Montagne lag, duurde het bestaan verder tot 1919. Door het gebrek aan echte wetgeving werd het een waar belastingparadijs en werd er zelfs een groot casino opgetrokken. Het neutrale gebied kreeg ook zijn eigen postzegels. De geschiedenis van dit merkwaardige gebied kan je nu herontdekken in het museum Vieille Montagne.

neutraal moresnet
neutraal moresnet

Het Land van Herve bezoeken

Heb jij ondertussen ook zin gekregen om een bezoek te brengen aan deze prachtige regio? Hier vind je nog meer tips over het Land van Herve terug. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *