Bezoek aan de abdij van La Trappe

Ten zuidoosten van Tilburg bevindt zich de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, beter bekend als de abdij van La Trappe. Deze abdij heeft niet alleen een rijke geschiedenis maar staat ook bekend om haar voortreffelijke bieren die wereldwijd gewaardeerd worden. De La Trappe bieren zijn één van de 2 Nederlandse bieren die de officiële benaming “trappist” mogen dragen. Een bezoek aan de abdij, brouwerij en de omliggende regio heeft dus heel wat te bieden.

1. Geschiedenis van de abdij

In 1880 was de abdij van Koningshoeven het toevluchtsoord voor Noord-Franse monniken. Een anti-kerkelijke beweging bedreigde het voortbestaan van het trappistenklooster op de Katsberg waardoor de monniken er wegvluchtten. In het Nederlandse Berkel-Enschot konden ze terecht op een stuk grond met enkele hoeves die in de volksmond “Koningshoeven” genoemd werden omdat ze eigendom geweest waren van Koning Willem II.  

rondleiding abdij La Trappe trappist bier

De monniken bouwden de hoeven en bijhorende schaapskooi om tot een klooster. Ze startten landbouwactiviteiten op maar omwille van de schrale heidegrond bracht dat niet voldoende op. Ze besloten om een kleine brouwerij op te richten onder leiding van de eerste brouwmeester Broeder Isidoris. Tot op heden is de brouwerij nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van de abdij.

rondleiding abdij La Trappe trappist bier

In 1891 groeide het klooster uit tot abdij. Met de opbrengst van de brouwerij liet Abt Willibrord Verbruggen nieuwe abdijgebouwen bouwen waaronder de torens die het landschap van de regio nog steeds bepalen. In de jaren 50 waren er meer dan 150 monniken, maar nadien nam het aantal intredingen stelselmatig af. Sinds 1997 leidt een nieuwe generatie monniken de kloostergemeenschap de 21ste eeuw binnen met aandacht voor moderne thema’s zoals duurzaamheid in internationalisering.

2. De brouwerij en de bieren van La Trappe

Sinds 1884 wordt er trappistenbier gebrouwen in de abdij. In 1891 belandden de monniken in een bieroorlog met lokale brouwerijen. Met hulp van lokale pastoors weten ze deze te winnen. Bier mag enkel het authentieke label “trappist” krijgen indien het voldoet aan 3 voorwaarden:

 1. – Het bier moet binnen de kloostermuren of in de onmiddellijke nabijheid van de abdij gebrouwen worden.
 2. – Het brouwproces moet onder toezicht staan van de monniken.
 3. – De opbrengsten zijn bestemd voor de behoeften van de kloostergemeenschap en voor goede doelen.
La Trappe brouwerij trappist Nederland

In 1980 werd de merknaam “La Trappe” aan het bier gegeven. De naam vindt zijn oorsprong in het Franse dorp Soligny-la-Trappe in Normandië. Hier ligt de bakermat van de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie, ook wel trappisten genoemd. De Franse monniken brachten niet alleen hun spirituele erfenis mee naar Nederland, maar ook de kunst van het brouwen die ze in de loop der eeuwen perfectioneerden.

brouwerij La Trappe trappist Nederland
La Trappe brouwerij trappist Nederland

De monniken produceren met toewijding en vakmanschap hun bieren. Er worden ondertussen al meerdere  trappistenbieren gebrouwen waaronder de La Trappe Quadrupel, Blond, Dubbel, Tripel en Isid’or. In 2010 werd de La Trappe Puur gebrouwen, het eerste biologische trappistenbier ter wereld. In 2021 werd naar aanleiding van het 140 jarige bestaan een nieuw bier gebrouwen: Nillis, het eerste bier met een alcoholpercentage van 0,0%. Binnenkort komt ook de La Trappe Epos op de markt, een tweede alcoholvrije bier.

3. Bezoek aan de abdij van La Trappe

De abdij van Koningshoeven is geen museum want hier woont, leeft en werkt al bijna 150 jaar een kloostergemeenschap volgens de principes van stilte, soberheid en solidariteit. Je kan wel een viering bijwonen in de abdijkerk of Jozefkapel tijdens de dagelijkse eucharistievieringen.

abdij La Trappe bezoeken trappist bier

Voor toeristen biedt de abdij van La Trappe wel mogelijkheden om dit culturele juweeltje te verkennen. Er worden regelmatig rondleidingen georganiseerd door de brouwerij. Je maakt er kennis met alle stappen van het brouwproces en kan een kijkje nemen in enkele karakteristieke gebouwen. Na de rondleiding kan je een biertje proeven en ondertussen wordt er een korte film getoond over het kloosterleven en de geschiedenis van de brouwerij.

brouwerij La Trappe trappist Nederland
La Trappe brouwerij trappist Nederland

In het Proeflokaal kan je de diverse bieren van La Trappe proeven. Je kan er ook ook iets blijven eten. Bij mooi weer is het erg goed vertoeven buiten op het terras. Let ook op het gebouw van het Proeflokaal dat verwijst naar de voormalige schaapkooi uit 1880.

Proeflokaal abdij La Trappe bier trappist
Proeflokaal abdij La Trappe bier trappist

In de abdijwinkel vind je een ruim aanbod aan trappistenbieren, religieuze souvenirs en lokale lekkernijen die je herinneren aan je bezoek aan La Trappe.

Er is een gratis parking aan de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Het adres is: Eindhovenseweg 3 – 5056 RP Berkel-Enschot.

4. Wat te doen in de omgeving

De omgeving van de abdij van La Trappe biedt prachtige wandelmogelijkheden. Vanaf de abdij start de kloosterwandeling van 11,5 kilometer die je naar het centrum van Tilburg brengt. Kies je liever voor een wandeling in de natuur? Dan kan je ook makkelijk zelf een wandeling uitstippelen want wandelknooppunt 20 ligt aan de abdij. Enkele wandelsuggesties:

 1. – Wandeling (3,4km) langs knooppunten 20 – 70 – 6 – 7 – 10 – 21 – 20  
 2. – Wandeling (10km) langs knooppunten 20 – 70 – 6 – 3 – 8 – 91 – 92  – 10 – 21 – 20  
wandeling abdij La Trappe
wandelroute abdij La Trappe

Ook het nabijgelegen Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen, een 3.500 hectare groot natuurgebied van bos, heide en zandduinen, biedt veel wandelmogelijkheden.

De omgeving rond de abdij van Koningshoeven leent zich ook goed om te gaan fietsen. Vanaf de abdij van La Trappe starten er 5 fietsroutes van 32 tot 59 kilometer.

Een daguitstap naar de Beekse Bergen of de Efteling behoort ook tot de mogelijkheden wanneer je langer in de streek op vakantie bent. Of breng een bezoek aan de vestingstad Heusden, wat ook erg leuk is om met kinderen te doen!

Voor wie nog meer wil ontdekken, is een uitstap naar Tilburg een aanrader. Deze bruisende stad biedt een mix van moderne cultuur, historische architectuur en levendige evenementen. Bezoek musea, proef lokale gerechten in gezellige eetgelegenheden en ontdek het bruisende stadsleven.

Er valt dus heel wat te beleven in de regio waardoor je er makkelijk enkele dagen kan doorbrengen? Ben je nog op zoek naar een plek om te overnachten? Check dan deze B&B’s en hotels in Tilburg en omgeving.

abdij La Trappe bezoeken bier trappist

De Abdij van Koningshoeven is niet alleen een plek van spirituele rust maar ook een ode aan vakmanschap en geschiedenis. Ben je een wandel- of fietsliefhebber en wil je dit combineren met een bezoek aan de abdij met bierproeverij? Dan kan je makkelijk een daguitstap maken naar de abdij van La Trappe! In de omgeving valt er ook nog heel wat andere zaken te beleven, dus de streek is ook erg geschikt voor een langere vakantie. Veel plezier!

Lees ook deze tips wanneer je nog andere trappistenabdijen wil gaan bezoeken.

Reacties

 1. Linda schrijft 't op zegt:

  Wat een leuke plek in Brabant om even tot rust te komen.

 2. Heidi zegt:

  Wat ziet deze er prachtig uit, heerlijk dat ze daar bier brouwen.
  Ik vind de omgeving echt super mooi, allee al voor dat zou je er al heen willen gaan.

 3. Wanda zegt:

  Misschien toch maar eens in gedachten houden als we een weekendje in Nederland weg willen, want dit spreekt ons allebei wel aan.

 4. Sandra zegt:

  Het is daar een mooie omgeving. Ik heb een vriendin die er in de buurt woont.
  De brouwerij en abdij wil ik ook wel eens bezoeken

 5. Claire zegt:

  Wat interessant en leerzaam. De omgeving ziet er ook prachtig groen uit.

 6. Mirjam zegt:

  Deze sla ik even op! Ik vind een bezoekje aan een lokale brouwerij altijd zo leuk. Ik neem vaak ook biertjes mee voor mijn grote mannen thuis (manlief en volwassen zoon) als souvenir en die worden altijd goed ontvangen. Extra leuk als ik erbij kan vertellen dat ik heb gezien hoe ze worden gemaakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *