Onlangs ging ik op weekend naar Rotterdam. Deze bruisende havenstad in Nederland biedt een schat aan fascinerende bezienswaardigheden en moderne architectuur. In deze stad van contrasten gaat moderne architectuur harmonieus samen met historische charme. Je kan de stad het makkelijkst verkennen tijdens een stadswandeling.
In dit blogartikel kan je twee uitgestippelde stadswandelingen terugvinden die je langs enkele van de meest opvallende plekken van de stad brengen. Ik geef je ook enkele tips mee om te overnachten in Rotterdam. Daarnaast geef ik nog een leuke extra tip mee en wat praktische informatie om naar Rotterdam te reizen. Hiermee heb je alles klaar voor een onvergetelijke citytrip naar Rotterdam!
1. Wandeling Rotterdam dag 1
Tijdens mijn eerste dag in Rotterdam maakte ik er een stadswandeling van 6km door het maritiem district, langs de Kop van Zuid en over het Noordereiland. Hier kan je de wandelroute terugvinden:
De wandeling start aan metrostation Blaak. Op dit grote plein vallen onmiddellijk de gele kubuswoningen en de gigantische Markthal op. De beroemde kubuswoningen zijn ontworpen door Piet Blom. Deze unieke architectonische creaties dateren al uit 1984 maar zijn nog steeds één van de meest herkenbare bezienswaardigheden van Rotterdam. Neem de tijd om deze intrigerende kubusvormige huizen van dichtbij te bekijken. Ik vond ze zo bijzonder dat ik er voor gekozen heb om tijdens mijn citytrip in Rotterdam te overnachten in de kubuswoningen.
De indrukwekkende Markthal, een heel ander architecturaal hoogstandje, is een waar paradijs voor fijnproevers. Met zijn kleurrijke plafond en diverse marktkramen biedt de Markthal een ruime keuze aan verse producten, heerlijke lekkernijen en internationale gerechten. Vergeet niet om even omhoog te kijken naar de prachtige kunstwerken op het plafond!
Wandel verder langs de schilderachtige Wijnhaven waar moderne gebouwen harmonieus samengaan met historische scheepvaarttradities. Geniet van het uitzicht op de jachten en traditionele schepen die langs de kade liggen.
Duik in het maritieme erfgoed van Rotterdam in het Maritiem Museum. Ontdek de rijke geschiedenis van de havenstad, bewonder oude schepen en leer meer over de invloed van Rotterdam op de wereldwijde scheepvaart. Geniet zeker van een hapje of drankje op het zonnige terras van het museumcafé Het Lage Licht!
De wandelroute gaat verder langs de Leuvehaven die omringd wordt door historische schepen en charmante terrassen. Aan je rechterkant kan je de Zalmhaventoren bewonderen. Met zijn 215 meter hoogte is dit momenteel het hoogste gebouw van Nederland.
Steek daarna de iconische Erasmusbrug over, ook wel bekend als ‘De Zwaan’. Deze elegante brug werd geopend in 1996 en verbindt de oevers van de Nieuwe Maas. De brug die je naar de Kop van Zuid brengt domineert de skyline van Rotterdam.
Volg de kade rechtsaf langs de Nieuwe Maas naar de Holland Amerikakade. Het contrast tussen de moderne architectuur en de industriële haven is hier erg opvallend. Tussen de historische pakhuizen duiken wolkenkrabbers op zoals De Rotterdam.
Breng een bezoek aan Hotel New York, gehuisvest in het voormalige hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn. Dit historische gebouw ademt een nostalgische sfeer uit de gloriedagen van trans-Atlantische reizen.
Voor de liefhebbers van fotografie is het Nederlands Fotomuseum een must-visit. Ontdek indrukwekkende tentoonstellingen die de kracht van beeld vastleggen en de verhalen van Rotterdam vertellen.
Wandel verder langs de Antoine Platekade en geniet van het prachtige uitzicht op de Rijnhaven. Ontdek de bruisende sfeer en bewonder de unieke mix van oud en nieuw. Je passeert er langs het drijvende restaurant Putaine en de bijzondere wikkelhouses op het water waar je kan blijven overnachten.
Steek daarna de Spoorweghavenbrug over en wandel onder het Poortgebouw door. Dit historische rijksmonument werd gebouwd in 1897 als hoofdkantoor van de Rotterdamsche Handelsvereeniging. Wandel langs de kade verder en dan krijg je een mooi zicht op de Hef.
Wanneer je de Koninginnebrug oversteekt kom je aan op het Noordereiland. Ga via de Prins Hendrikkade verder richting de Willemsbrug. Steek de brug over en geniet van het uitzicht op het water. In de bocht die naar links draait kan je aan je rechterzijde een trap naar beneden nemen richting de Spanjaardsbrug.
Vanop de Spanjaardsbrug heb je een prachtig zicht op de Oudehaven en het Witte Huis. Dit iconische gebouw is een van de weinige gebouwen die de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Het werd in 1897 gebouwd naar Amerikaanse Stijl en was destijds het hoogste kantoorgebouw in Europa. Ook nu nog is het één van de hoogtepunten van het maritieme district in Rotterdam.
Wandel langs de Oudehaven terug richting de kubuswoningen. Wanneer je er niet blijft slapen maar wel eens in zo’n woning wil kijken, dan kan je een bezoek brengen aan de Kijkkubus. Daarna ga je terug richting Blaak en is de wandeling rond. Je kan iets gaan eten of drinken in de Markthal.
2. Overnachten in Rotterdam
Zoals hierboven al gezegd bleef ik zelf overnachten in de iconische kubuswoningen. Stayokay Hostel Rotterdam biedt een budgetvriendelijke slaapplek aan in de stad. Je kan kiezen voor een bed in een gedeelde slaapzaal of voor een privé kamer voor 2 tot 6 personen.
Daarnaast passeerde ik tijdens mijn wandeling langs de wikkelboats in de Rijnhaven. Je kan kiezen tussen een wikkelboat voor 6 personen of een wikkelboat voor 9 personen. Het leek me echt wel bijzonder om daar eens te kunnen overnachten op het water. Dit staat dus nog op mijn bucketlist voor een volgend bezoek aan Rotterdam.
Vind je de wolkenkrabbers ook zo indrukwekkend en wil je er wel eens overnachten? Dat kan in het nhow Rotterdam hotel. Dit design hotel in Rotterdam is ondergebracht in “De Rotterdam”, één van de bekendste wolkenkrabbers in de stad.
3. Wandeling Rotterdam dag 2
Op dag 2 ging ik verder op ontdekkingstocht door Rotterdam. Ik stippelde een gevarieerde wandelroute uit van 6,5 km uit langs historische en moderne pareltjes en enkele musea. Daarna keerde ik via de metro terug.
Na mijn overnachting in een kubuswoning vertrok ik richting de Laurenskerk. Deze kerk is een indrukwekkend gotisch monument dat de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Verken het interieur van deze historische kerk en ontdek zijn rijke geschiedenis. Op het Grotekerkplein gaf een koppel ganzen een ochtendconcert aan de Delftsevaart. Ik was direct wakker…
Loop verder noordwaarts naar de Nieuwe Delftse Poort, een imposante poort die symbool staat voor de toegangspoort tot de stad. Het is een reconstructie van de oorspronkelijke Delftse Poort, één van de vroegere stadspoorten van Rotterdam.
Volg de opvallende Luchtsingel, een houten loopbrug die verschillende delen van de stad met elkaar verbindt. Deze innovatieve structuur is niet alleen functioneel, maar ook een kunstwerk op zich.
Keer daarna terug richting de Coolsingel. Aan je linkerzijde duikt het imposante stadhuis van Rotterdam op. Het gebouw dateert uit 1920 en overleefde gelukkig de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog. Wandel vervolgens verder richting het Museumpark.
Als eerste kom je aan bij het indrukwekkende Depot Boijmans Van Beuningen. Zoals de naam het al zegt is dit eigenlijk geen museum maar wel een depot dat toegang biedt tot een complete museumcollectie. Er zijn meer dan 154.000 kunstwerken opgeslagen in verschillende depotruimtes. Daarnaast kan je ook een kijkje nemen in ruimtes waar aan conservering en restauratie gedaan wordt.
Het gebouw van het Depot Boijmans Van Beuningen is op zich al erg bijzonder, zowel langs buiten als langs binnen. Maar de daktuin is ook een pareltje! Je hebt er een fenomenaal uitzicht op de stad. En je kan er ook iets eten of drinken in restaurant Renilde. De daktuin is normaal gezien enkel toegankelijk voor bezoekers van het Depot Boijmans Van Beuningen, maar op donderdag, vrijdag en zaterdag kan je de daktuin gratis bezoeken tussen 18 en 22u als er geen evenementen plaatsvinden.
Vervolg je route naar de Kunsthal, een veelzijdig kunstcentrum dat een breed scala aan tentoonstellingen en evenementen huisvest. Zelf bezocht ik er de tentoonstelling In Search of Humanity van de Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei. Nog tot 3 maart 2024 kan je zijn installaties, foto’s, schilderijen, LEGO-kunstwerken en sculpturen bewonderen.
Vervolgens ontsnapte ik even aan de drukte van de stad en wandelde ik door Het Park, een groen toevluchtsoord waar rust en natuur samenkomen. Hier vind je ook de Noorse Zeemanskerk, een charmant houten gebouw dat een vleugje Scandinavische flair aan Rotterdam toevoegt.
Ga verder naar de Euromast, een iconisch uitkijkpunt van de stad. Vanop de toren kan je genieten van adembenemende panorama’s over Rotterdam terwijl je de stad ziet vanaf grote hoogte. Boven is er zelfs een restaurant waar je best wel kan reserveren als je zeker wil zijn van een plek.
Via de Coolhaven gaat de wandelroute verder richting de historische Delfshaven. Deze wijk heeft het bombardement van 1940 overleefd. Hier lijkt de tijd wel te hebben stilgestaan. Je proeft er de sfeer van het oude Rotterdam met schilderachtige grachten, historische gebouwen en gezellige cafés. Neem de tijd om hier even rond te wandelen, geef je ogen de kost en geniet van de rust.
Om terug te keren naar het startpunt van de wandeling kan je de metro nemen. Vanuit metrostation Delfshaven aan de Schiedamseweg ben je in 7 minuten terug aan metrostation Blaak aan de Markthal. Neem hiervoor lijn A (Binnenhof), B (Nesselande) of C (De Terp).
4. Dagje naar het strand
Verblijf je langer in Rotterdam, dan kan je via metrolijn B in 40 minuten naar Hoek van Holland reizen. De metro stopt op ongeveer 1 kilometer van het strand dus je kan een citytrip in Rotterdam makkelijk combineren met een dag aan de Nederlandse kust.
5. Praktische tips citytrip Rotterdam
Vanuit België kan je met de trein naar Rotterdam reizen. Kom je met de auto naar de stad en wil je hoge parkeerkosten vermijden? Kies dan voor een randparking en ga daarna verder met het openbaar vervoer. Op sommige P+R terreinen kan je zelfs gratis parkeren als je daarna met een OV-chipkaart of RET-dagkaart met chip het openbaar vervoer gebruikt om van en naar het centrum te reizen. Hier vind je de voorwaarden terug om gratis te parkeren in Rotterdam op de P+R terreinen.
Rotterdam ziet er echt super mooie uit.
Wij zijn al een keer in Rotterdam geweest en we vonden het een super mooi stad vooral het stadion vonden we super mooi
Rotterdam is mijn home town! Ik woon nu vlakbij Leiden en ik mis het zo erg! De tuin van het stadhuis is ook prachtig. Daar staat een mooi beeld in het midden. En de Meent (vlakbij Coolsingel) is ook erg gezellig. Dudok zit daar volgens mij ook nog. Lekkere appeltaart! Doe foto die je gemaakt hebt van de kat in Delfshaven is zoooo lief.
Bedankt voor de extra tips!
Ben vroeger eens met school in Rotterdam geweest, maar persoonlijk trekt deze stad mij niet. Überhaupt de stad trekt mij niet.