Torgny, de Provence van België

Torgny is een deelgemeente van Rouvroy in de provincie Luxemburg. Het is het meest zuidelijke plekje van België en je waant je er echt in de Provence. Het gezellige kleurrijke dorpje doet je even als God in Frankrijk voelen. Torgny is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië.

Ferme rose

Op een gezellig dorpspleintje staat de “Ferme rose”, een roze gekalkte boerderij. Dit gebouw trekt alle aandacht naar zich toe tussen de okergele huizen. De buitenzijde van dit gebouw is zelfs geklasseerd erfgoed. Vroeger werd de roze kleur verkregen door het gebruik van runderbloed. Gelukkig zijn daar nu andere middelen voor.  

Adres: Rue de Pêchières

Torgny mooiste dorp Wallonië ferme rose

Vanaf dit dorpspleintje kan je een korte wandeling in Torgny maken van ongeveer 5 kilometer die langs het natuurreservaat Raymond Mayné passeert. Tijdens de wandeling kom je ook langs de Chapelle de l’Ermitage.

Chapelle de l’Ermitage

De Hermitage kapel werd gebouwd nadat de pestepidemie in 1636 twee derde van de inwoners van Torgny fataal werd. De kapel moest de bewoners in de toekomst beschermen tegen nieuwe epidemieën. Ze werd gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Luxemburg en binnen staan er verschillende beelden van heilige beschermers.

Torgny mooiste dorp Wallonië Chapelle de l’Ermitage

Het gebouwtje achter de kapel wordt momenteel bewoond door een Domenicanessen zuster die er als kluizenares in isolement leeft. Wie naar het tv programma Dwars door België heeft gekeken of het gelijknamige boek gelezen heeft, kan zich deze kapel waarschijnlijk nog wel herinneren.

Adres: Rue de l’Ermitage (49.508831, 5.482918)

Croix de la petite Fin

Doordat Torgny wat beschermd ligt in het heuvelachtige landschap heerst er een zonnig microklimaat dat perfect is voor de wijnbouw. Je vindt er dan ook verschillende wijngaarden terug. Deze streek in de Gaume is uiteraard ook gekend voor zijn prachtige uitzichten.

Torgny mooiste dorp Wallonië Croix de la petite Fin

Het Croix de la petite Fin bevindt zich boven op een heuvel van waar je een mooi zicht hebt op de vallei van de Chiers, de rivier die langs de grens van België met Frankrijk slingert. Dit wegkruis staat er al sinds 1782 en duidt de grens aan tussen Torgny en Lamorteau, een andere deelgemeente van Rouvroy.  Het is een mooie picknickplaats of een plek om even tot rust te komen.

Adres: Rue Croix Labore (49.516716, 5.464334)

Torgny bezoeken

Wil jij ook wel eens een bezoek brengen aan dit mooie dorpje? Hier vind je meer informatie over Torgny terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *