Stuwmeren in de Hoge Venen

De Hoge Venen is een 5.000 hectare grote regio in de provincie Luik tussen Eupen, Monschau, Malmedy en Spa. Het is het oudste en meest bekende natuurreservaat in Wallonië. In de Hoge Venen ligt ook de hoogstgelegen plek van België: de Signal de Botrange (694m). Via een trap kan je daar nog zes meter hoger zodat je op 700 meter hoogte komt te staan.

Signal de Botrange hoge venen

Het landschap van deze hoogvlakte kenmerkt zich door heide, venen, weides en uitgestrekte bossen. Deze ruige regio is dan ook een droom voor natuurliefhebbers die graag wandelen. Het is een gebied waar de meeste neerslag van heel België valt. Door de weinig doorlatende ondergrond ontstaan er verschillende beken en rivieren.

Signal de Botrange hoge venen

Het water wordt zo veel mogelijk opgevangen in stuwmeren. Er bevinden zich vier grote stuwmeren op Belgische bodem die de regio niet alleen voorzien van drinkwater maar ook van elektriciteit. Deze stuwmeren zijn erg populaire trekpleisters geworden bij wandelaars omdat er veel goed uitgestippelde wandelingen zijn waarbij het water nooit veraf is.

Meer van Eupen

Het stuwmeer van Eupen is één van de grootste waterreservoirs van België. Wanneer het volledig gevuld is kan er 25 miljoen kubieke meter water opgeslagen worden en is het 136 hectare groot. In 1936 werd begonnen met de bouw van de stuwdam Wesertalsperre. De muur is 410 meter lang en 63 meter hoog.

meer eupen wesertalsperre stuwmeer dam hoge venen

Via de bekende wandelknooppunten kan je een wandeling rond het meer maken van 13,2 kilometer. Deze route gaat langs de knooppunten 39 – 58 – 25 – 36 – 94 – 86 – 47 – 6 – 1 – 39. De knooppunten worden er aangegeven met groene en blauwe bordjes, anders dan bij ons in Vlaanderen dus. Knooppunt 39 ligt vlakbij het bezoekerscentrum Wesertalsperre aan de Langesthal 164 in Eupen. Hier vind je ook een taverne terug met een terras met zicht op het water. Ideaal om even uit te rusten na de wandeling!

meer eupen wesertalsperre stuwmeer dam hoge venen

Meer van Gileppe

Het stuwmeer van Gileppe ligt op het grondgebied van Jalhay en Baelen. Het is de oudste stuwdam van België die ingehuldigd werd in 1878 en later opgehoogd werd in 1971. Wanneer het meer volledig gevuld is kan er 26,4 miljoen kubieke meter water opgeslagen worden en is het 130 hectare groot. De muur is 365 meter lang en 66 meter hoog.

Op de stuwdam staat een leeuw van 13,5 meter hoog. Dit imposante beeldhouwwerk is het werk van Félix Bouré. Naast de stuwdam is een toren van 77 meter hoog gebouwd. Met een glazen lift aan de buitenzijde kan je naar boven om van het panorama uitzicht te genieten.

meer gileppe stuwmeer dam hoge venen wandelen

Boven bevindt er zich zelfs een panoramarestaurant. Reserveren is hier wel aanbevolen tijdens het weekend. En anders kan je ook terecht in de Burger Bar die zich onderaan de toren bevindt. Je heb er ook een terras met zicht op het water.

meer gileppe stuwmeer dam hoge venen wandeling

Aan de stuwdam van Gileppe is een gratis parking aanwezig aan de Route de la Gileppe in Jalhay. Vanuit deze parking starten er verschillende fietsroutes en wandelroutes. De wandeling die volledig rond het meer van Gileppe gaat staat aangegeven met een groene ruit en is 15,6 kilometer lang. Avonturiers kunnen zich helemaal uitleven op het hoogteparcours.

meer gileppe stuwmeer dam hoge venen wandelroute

Meer van Bütgenbach

Het stuwmeer van Bütgenbach is één van de toeristische trekpleisters van de gemeente. De dam werd gebouwd op de rivier de Warche en werd in gebruik genomen in 1932. Wanneer het meer volledig gevuld is kan er 11 miljoen kubieke meter water opgeslagen worden en is het 120 hectare groot. De dam is 140 meter lang en 23 meter hoog.

meer butgenbach stuwmeer dam hoge venen wandelen

In tegenstelling tot het meer in Eupen en Gileppe zijn hier wel recreatie op het water toegestaan zoals zwemmen, zeilen, surfen, vissen of kanoën. Ook hier kan je een wandeling maken rondom het meer van Bütgenbach. De route is 10,2 kilometer lang en gaat via de knooppunten 45 – 42 – 57 – 56 – 9 – 6 – 55 – 50 – 49 – 45. Aan knooppunt 45 is een parking aan Worriken 1 in Bütgenbach. Aan knooppunt 57 is een horecazaak met een terras met zicht op de dam en het water.  

Meer van Robertville

Het stuwmeer van Roberville ligt op het grondgebied van de gemeente Weismes (Waimes). Ook deze dam werd gebouwd op de rivier de Warche en werd in gebruik genomen in 1928. Wanneer het meer volledig gevuld is kan er 8 miljoen kubieke meter water opgeslagen worden en is het 67 hectare groot. De dam is 182 meter lang en 54 meter hoog.

meer robertville stuwmeer dam hoge venen wandelen

Net als in Bütgenbach zijn hier verschillende watersporten toegelaten zoals surfen, zeilen, kajakken, waterfietsen of zwemmen. Aan de zuidwestkant van de dam is een parking aan de Rue du Barrage in Weismes. Hier bevindt zich ook een café en er starten verschillende wandelingen vanuit deze locatie.

meer robertville stuwmeer dam hoge venen wandeling

De wandelroute van 5,2 kilometer staat aangegeven met een blauwe rechthoek. De route gaat via de Nez de Napoléon, een bekend uitkijkpunt op de vallei van de Warche. Daarna wordt de daling ingezet richting de Warche. Op het einde van de wandeling passeer je langs het kasteel van Reinhardstein. Je kan de wandeling dus makkelijk combineren met een bezoek aan het kasteel. Maak zeker ook een ommetje naar de waterval van Reinhardstein. Deze waterval is vrij smal maar is met zijn 60 meter wel de hoogste van België.  

meer robertville stuwmeer dam hoge venen wandelroute nez de napoleon

Meer tips voor een vakantie in de Hoge Venen

Verblijf je langer in de Hoge Venen en hou je van wandelen? Dan kan ik je deze wandeling in Malmedy aanraden die langs twee rotsen passeert waar je een mooi uitzicht hebt op de regio.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *