Gent in de winter

Een bezoek aan Gent is altijd een goed idee. Bij warm weer is het er heerlijk vertoeven op de vele plekken aan het water. Maar ook in de winter is Gent echt een aanrader.

Het Lichtplan in Gent

Gent is niet alleen mooi verlicht tijdens de kerstdagen. Het ganse jaar door zijn talrijke locaties in de stad zoals pleinen, monumenten en belangrijke gebouwen mooi verlicht. Er is zelfs een speciale Lichtplanwandeling uitgestippeld die je langs alle plaatsen voert. Van valavond tot middernacht spot je zo de mooiste verlichte plekken. Ideaal dus om in de winter te doen wanneer het vroeg donker wordt!

citytrip Gent stadswandeling lichtplanwandeling

Bijzondere musea in Gent

Zelfs wanneer het minder goed weer is valt er heel wat te beleven in Gent. Een museum of kerk bezoeken klinkt misschien wat oubollig, maar in Gent hebben ze het in een hip jasje verpakt.

Zo kan je nog tot 6 maart 2022 in de Sint-Pietersabdij terecht voor de belevingstentoonstelling Wonderlijke Voyage. Via een boeiend audioverhaal word je meegenomen naar het jaar 1721 en vertrek je op zeilreis richting Oost-Indië. Je trotseert er piraten, kapers, stormen en scheurbuik om uiteindelijk na een maandenlange reis aan te komen in een Indische haven. Hier komen verschillende culturen, geuren, kleuren, kruiden en andere exotische producten samen. Wanneer de boot volgeladen is met koopwaar begint de avontuurlijke terugreis naar Gent. Dit ganse verhaal kan ook jij beleven in het prachtige historische kader van de Sint-Pietersabdij!   

citytrip Gent museum sint-pietersadbij wonderlijke voyage

In de Sint-Baafskathedraal kan je de bijzondere geschiedenis van de kathedraal en het Lam Gods ontdekken op een unieke manier. Tijdens de Lam Gods AR Tour kan je via een augmented reality bril een reis in de tijd maken. Door de bril wordt alles via hologrammen tot leven gebracht waardoor het lijkt alsof je er echt bij was.

citytrip Gent lam gods sint-baafskathedraal

Je krijgt een inkijk in het schildersatelier van de gebroeders van Eyck waar de verschillende panelen van het Lam Gods geschilderd werden. Ook de verdere geschiedenis van het meesterwerk wordt prachtig in beeld gebracht: van de beeldenstorm, de Franse Revolutie, de diefstal in 1934 tot de Tweede Wereldoorlog. Eigenlijk is het een mirakel dat het werk zo goed bewaard gebleven is. Op het einde van de tour kan je het echte kunstwerk ook bewonderen.  

citytrip Gent lam gods sint-baafskathedraal

Nog tot 15 mei 2022 is de Sint-Niklaaskerk in Gent omgetoverd tot een lichtkerk. Via een lichtprojectie tot in de nok van de kerk word je ondergedompeld in een licht- en muziekspektakel. Inside Dalí is een bijzondere ervaring en je ontdekt er het leven en werk van Salvador Dalí, één van de grootste schilders uit de twintigste eeuw en misschien wel de bekendste surrealistische kunstenaar. Ook de spiegelzaal creëert een uniek effect. 

citytrip Gent sint-niklaaskerk inside dali
citytrip Gent sint-niklaaskerk inside dali

Het Design Museum Gent is gevestigd in een imposant rococo gebouw uit de achttiende eeuw. Achter de gevel schuilt echter een modern en open gebouw. Design liefhebbers kunnen er zowel nationale als internationale topstukken bewonderen. Het museum maakt je bewust van de impact die design heeft op het dagdagelijkse leven want design is echt overal.

citytrip Gent design museum
citytrip Gent design museum

Unieke winkels in Gent

Shopaholics kunnen in Gent ook hun hart ophalen want de stad is één groot winkel-wandelgebied met een erg divers winkelaanbod. Sommige winkels zijn zelfs gehuisvest in bijzondere gebouwen.

In de Kortedagsteeg vind je de stijlvolle interieurzaak Bolia terug. Aan de voorgevel lijkt het een normale winkel met Scandinavisch design maar wanneer je binnenstapt tref je iets uniek aan. De winkel is gevestigd in een voormalige kerk die 700 jaar oud is. De Zweedse designwinkel is een aanrader voor wie houdt van architectuur en design.

citytrip Gent stadswandeling bolia

Op de hoek van de Graslei en de Korenmarkt, aan de bekende Sint-Michielsbrug, vind je het voormalige postgebouw van Gent terug. Kan je je voorstellen dat hier vroeger de postkoetsen halt hielden? In dit  iconisch gebouw is nu een hotel gevestigd en aan de zijde van de Korenmarkt vind je een commercieel gedeelte terug met kledingwinkels, een cosmeticawinkel en een bakkerij-restaurant. Wanneer je wil shoppen in een uniek kader, dan ben je hier aan het goede adres!

citytrip Gent stadswandeling postgebouw
citytrip Gent stadswandeling postgebouw

Originele cafés en restaurants in Gent

In het hierboven vermelde iconische postgebouw is ook de cocktailbar The Cobbler gehuisvest. Via de ingang aan de Graslei stap je het klassieke en stijlvolle interieur binnen.

citytrip Gent the cobbler cocktailbar
The Cobbler
citytrip Gent yalo hotel bar restaurant
Yalo

In de bar en het restaurant van het Yalo Urban Boutique Hotel  Ghent is het goed vertoeven. Wanneer je de hotellobby passeert krijg je een echt waw gevoel. De naam Yalo komt niet voor niets van “ja hallo”, een Gentse uitspraak wanneer men aangenaam verrast is.

Het Pakhuis in Gent is een restaurant dat gevestigd is in een voormalige opslagplaats in de Schuurkensstraat. Ook hier krijg je ongetwijfeld een bijzonder gevoel wanneer je binnenkomt. Lekker eten in een prachtig kader… wat wil je nog meer?

citytrip Gent pakhuis restaurant
Het Pakhuis
citytrip Gent ray cafe cocktailbar
RAY

Ray is een glazen paviljoen dat aangebouwd is tegen de Sint-Niklaaskerk. Je kan het zien als een serre met veel grote planten. Het is een originele locatie waar waar je kan genieten van een lekker drankje. Ook tijdens de wintermaanden of bij regenweer is dit een gezellige plek.  

De Pietersbar is een gezellige ontmoetingsplek in de Sint-Pietersadbij. Je kan er terecht voor een lekker hapje of drankje in een uniek historisch kader. Bovendien steun je er ook het tewerkstellingsproject van vzw Kompas mee.

citytrip Gent pietersbar sint-pietersabdij
citytrip Gent pietersbar sint-pietersabdij

Poule & Poulette is een hip restaurant aan de Korenmarkt dat heerlijke kipgerechten serveert. Het interieur is erg speels met originele zitboxen. Je eet er precies alsof je met de kippen op stok zit.  

citytrip Gent poule & poulette restaurant kip

Meer tips voor citytrips

Hou jij van de combinatie van wandelen en een bezoek aan een stad? Lees dan zeker mijn andere tips voor citytrips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *